Skip to main content
| Notaka

«Energean: Το Μέλλον της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας Είναι στην Δυτική Ελλάδα».

Στη Δυτική Ελλάδα υφίστανται οι σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, όπως επισήμανε ο τεχνικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, κ. Στιβ Μουρ, από το βήμα του Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean Exhibition & Conference.

 

Στη Δυτική Ελλάδα υφίστανται οι σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, όπως επισήμανε ο τεχνικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, κ. Στιβ Μουρ, από το βήμα του Global Oil & Gas Black Sea and Mediterranean Exhibition & Conference.

Όπως είπε ο κ. Μουρ, και στη λεκάνη του Αιγαίου υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, ωστόσο τα προβλήματα με τη γείτονα Τουρκία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μουρ αναφέρθηκε κυρίως στις δραστηριότητες της Energean Oil & Gas στο κοίτασμα του Πρίνου. Η εταιρεία δαπάνησε περί τα 250 εκατ. δολάρια την περίοδο 2007-2014, ενώ για την περίοδο 2014-2017 η προβλεπόμενη δαπάνη θα ανέλθει στα 200 εκατ. δολάρια.

Προτεραιότητες της εταιρείας αποτελούν το σχέδιο επανάπτυξης του Πρίνου, η επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Δυτική Ελλάδα, καθώς η ανάπτυξη των συνεργασιών με τις εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής (E&P) υδρογονανθράκων,

Για τον Πρίνο, επισήμανε ότι στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους και η αύξηση των πεδίων εξόρυξης. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το γεωτρύπανο Energean Force, που αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2014 και άρχισε να λειτουργεί στην περιοχή νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Τα εκτιμώμενα αποθέματα στπν Πρίνο ανέρχονται σε 280 εκατ. βαρέλια, ενώ μέχρι σήμερα η παραγωγή έχει ανέλθει στα 110 εκατ. βαρέλια (το 39% των συνολικών αποθεμάτων). Πλεονέκτημα αποτελεί η εύκολη προσβασιμότητα στις ακτές, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέους αγωγούς να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται πως το φετινό καλοκαίρι έγιναν 3D offshore έρευνες στην περιοχή, για πρώτη φορά τα 18 τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μουρ είπε πως ο Πρίνος έχει ένα λαμπρό μέλλον, καθώς έχει ήδη εγκριθεί το σχέδιο ανάπτυξης, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι η παραγωγή μπορεί να ανέλθει στα 10.000 βαρέλια την ημέρα.

Στην ίδια θεματική ενότητα του συνεδρίου, για τις ευκαιρίες στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, μίλησαν επίσης ο κ. Στέφανος Ξενόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Ξενόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εξορύξεις σε 175 πεδία στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόλις 18 είναι υπεράκτια. 

Έως το τέλος του έτους εκτίμησε ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα σε Πρέβεζα/Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο. Προσφορές ρέχουν καταθέσει η Energean Oil & Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, όπου οι προσφορές κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σύντομα θα ακολουθήσει και η υπογραφή των συμβολαίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου μίλησε για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Σε Άρτα/Πρέβεζα, επισήμανε, η Energean Oil & Gas έχει υψηλές πιθανότητες να βρει σημαντικά αποθέματα, καθώς οι γειτονικές περιοχές, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία, είναι πλούσιες σε κοιτάσματα.

Πρόκειται ουσιαστικά, όπως είπε, για μία μεγάλη γεωλογική ενότητα, άρα πιθανότατα θα υπάρχουν υψηλά αποθέματα και στη Δυτική Ελλάδα.

Για τα Ιωάννινα ειδικότερα, είπε ότι είναι μία περιοχή χαμηλού/μεσαίου ρίσκου, με υψηλές προοπτικές.

Για το Κατάκολο σημείωσε ότι είναι μία περιοχή χαμηλού ρίσκου, με πολύ καλές προοπτικές. Πρόκειται για ένα μικρό πεδίο, αλλά πολλά υποσχόμενο, είπε χαρακτηριστικά. Τα εκτιμώμενα αποθέματα σε πετρέλαιο είναι 30 εκατ. βαρέλια και σε φυσικό αέριο περί τα 40 δισ. κυβικά πόδια.

Τέλος, μιλώντας γενικότερα για τον East Med, επισήμανε ότι οι κυριότερες προκλήσεις είναι η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο ανεπτυγμένος τουριστικός τομέας και το γεγονός ότι τη πλειονότητα των αποθεμάτων εκτιμάται ότι είναι σε  βάθος 500 έως 2.500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στα θετικά του έργου είναι τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η δημοσιονομική και νομοθετική σταθερότητα, καθώς και το γεγονός ότι είναι στο επίκεντρο μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά συγκατελέγοναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς και η έλλειψη υποδομών για εξόρυξη σε βαθιά νερά.

ΠΗΓΗ:Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!