Skip to main content
| Notaka

«Η Ελινόιλ ετοιμάζεται να μπει και στο φυσικό αέριο».

Την εμπορική τους επέκταση και στην προμήθεια φυσικού αερίου, άρχισαν να σχεδιάζουν πετρελαϊκές εταιρείες στην Ελλάδα.

 

Την εμπορική τους επέκταση και στην προμήθεια φυσικού αερίου, άρχισαν να σχεδιάζουν πετρελαϊκές εταιρείες στην Ελλάδα.

Η προοπτική απελευθέρωσης της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει ένα από τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση, έχει κινητοποιήσει για την ώρα μία εμπορική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για τη χορήγηση άδειας προμήθειας.

Πρόκειται για την εισηγμένη ΕΛΙΝ, η οποία με την αίτησή της ζητά να της χορηγηθεί άδεια προμήθειας φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές με διάρκεια 20 έτη.

Στέλεχος της εταιρείας με το οποίο μίλησε το Euro2day.gr, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η προοπτική κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος στις τρεις ΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου, δημιουργεί προοπτικές για την εταιρεία.

Η ΕΛΙΝ τονίζεται, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το πελατολόγιο τόσο σε βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές τους οποίους ήδη τροφοδοτεί με πετρέλαιο, όσο και σε οικιακούς, τους οποίους τροφοδοτεί με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε πρώτη φάση διευκρινίζεται, ότι η εταιρεία θα ρίξει το βάρος στους βιομηχανικούς καταναλωτές καθώς διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία και εξειδίκευση στην τροφοδοσία βιομηχανιών με υγρά και στερεά καύσιμα.

Έτσι, και παρά το ότι δεν είναι ακόμη γνωστά το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, η εταιρεία αποφάσισε στρατηγικά να προετοιμαστεί για την επέκτασή της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής η ΡΑΕ έχει χορηγήσει 15 άδειες προμήθειας φυσικού αερίου. Ωστόσο το συντριπτικό ποσοστό των συναλλαγών στο φυσικό αέριο γίνεται από τη ΔΕΠΑ και τις τρεις ΕΠΑ, ενώ η Μ (Μυτιληναίος –Μότορ Όιλ) από το 2010 εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και τροφοδοτεί επιλέγοντες βιομηχανικούς καταναλωτές που είναι εταιρείες των μετόχων της, ενώ μόλις φέτος τροφοδότησε και τρίτη μεγάλη βιομηχανία.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει το άνοιγμα της αγοράς στα υφιστάμενα δίκτυα πόλεων, (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία), στα οποία βάσει των συμβάσεων του 2000 δικαίωμα προμήθειας έχουν μόνο οι τρεις ΕΠΑ (51% ΔΕΠΑ- 49% επενδυτές).

Η κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος έχει προβλεφθεί ήδη από το δεύτερο μνημόνιο. Παρόλα αυτά, με διάφορες αφορμές ουδέποτε τηρήθηκαν οι προθεσμίες. Επιπλέον, η προηγούμενη κυβέρνηση παρότι προχώρησε στην απαραίτητη προεργασία και οι διαπραγματεύσεις με τους μετόχους των τριών ΕΠΑ είχαν ξεκινήσει, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, ενώ παρέμεινε η διάσταση απόψεων για το ύψος και το είδος του ανταλλάγματος που θα λάβουν οι μέτοχοι του 49% στις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Shell, ENI) για την απώλεια της αποκλειστικότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής την επιχειρηματική τους επέκταση στην προμήθεια φυσικού αερίου έχουν προγραμματίσει έχοντας λάβει τη σχετική άδεια, τέσσερις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα η Hellas Power (2011), η οποία ωστόσο δεν ασκεί δραστηριότητα (υπόθεση Energa κλπ), η Ήρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ (2012), η GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK (2014) και η WATT AND VOLT (2015).

Από τις υπόλοιπες εταιρίες που έχουν λάβει άδεια προμήθειας, συναλλαγές με εισαγωγή και τροφοδοσία καταναλωτών (μεγάλοι βιομηχανικοί) πραγματοποιεί η Μ+Μ.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 11/8/2015)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!