Skip to main content
| Notaka

«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ικανοποίηση για τις ενέργειες του υπ. Ενέργειας».

Ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ τα τέσσερα βήματα του υπουργείου Ενέργειας με τα οποία επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις τιμές των καυσίμων αλλά και τους ελέγχους που γίνονται για τη σωστή μεθοδολογία υπολογισμού των τιμών αυτών.

 

Ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ τα τέσσερα βήματα του υπουργείου Ενέργειας με τα οποία επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις τιμές των καυσίμων αλλά και τους ελέγχους που γίνονται για τη σωστή μεθοδολογία υπολογισμού των τιμών αυτών. Μιλώντας χθες στο SuperSport FM, η κα. Μιχαήλ τόνισε ότι το θέμα με τις τιμές των καυσίμων απασχολεί πάρα πολύ τους καταναλωτές γιατί, όπως σημείωσε, δεν έχουν και εναλλακτικούς τρόπους κυκλοφορίας. «Ξέρουμε όλοι πόσο εξαρτάται ο Κύπριος από το δικό του όχημα και οι τιμές των καυσίμων είναι μια καθημερινή έννοια και ο κόσμος απορεί και διερωτάται γιατί οι τιμές του πετρελαίου να μειώνονται και οι λιανικές τιμές των καυσίμων να αυξάνονται», πρόσθεσε. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Αλήθεια» την Πέμπτη, ο οίκος Grand Thornton, ο οποίος ανέλαβε την πραγματοποίηση σχετικής μελέτης σχετικά με τους ελέγχους των τιμών των καυσίμων και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται, απέστειλε ήδη στο υπουργείο Ενέργειας ένα πρώτο αποτέλεσμα της μελέτης του, σύμφωνα με το οποίο βρέθηκαν κάποιες τρύπες στην υφιστάμενη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής των καυσίμων καθώς και των ελέγχων που εκτελεί το υπουργείο Ενέργειας από το 2004 μέχρι και σήμερα.

ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Όπως ανέφερε η κα. Μιχαήλ, ο σύνδεσμος αναμένει να δει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός στη σχετική αγορά δεν λειτουργεί σωστά αυτή τη στιγμή. Ένα από τα τέσσερα βήματα του υπουργείου Ενέργειας είναι και η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων, κάτι που ανέλαβε «ζεστά» ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ένα από τα βήματα προς αυτό είναι να πολλαπλασιαστούν τα ανεξάρτητα πρατήρια που λειτουργούν στην Κύπρο και τα οποία δεν είναι δεσμευμένα με συγκεκριμένες εταιρείες πετρελαιοειδών. Αναφορικά, η κα. Μιχαήλ τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να αυξηθούν τα ανεξάρτητα πρατήρια «καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και περιορισμοί που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός».

«ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ».

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών τόνισε ότι παραμένουν πάρα πολλές απορίες για τις τιμές των καυσίμων και ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη που έχει αναθέσει το υπουργείο Ενέργειας για την ορθή τιμολόγηση των καυσίμων θα δώσει απαντήσεις». Πρόσθεσε πως κανείς δεν γνωρίζει τις τιμές με τις οποίες οι εταιρείες αγοράζουν τα διυλισμένα προϊόντα και πως «αυτά κατά το υπουργείο Ενέργειας είναι εμπιστευτικά στοιχεία τα οποία παίρνουν ήδη και με κάποιο τρόπο χτίζεται η λιανική τιμή η οποία δημοσιεύεται εβδομαδιαία από το υπουργείο».

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ.

Όσον αφορά τα τέσσερα βήματα του υπουργείο Ενέργειας είναι:

1. H ενίσχυση των πληροφοριών για την εβδομαδιαία επισκόπηση των τιμών καυσίμων στα πρατήρια, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μέσα στον Αύγουστο θα προστεθεί ακόμη ένας δείκτης για την ενημέρωση των καταναλωτών από στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας, ο δείκτης platts για τη βενζίνη 95 οκτανίων.
2. Η εφαρμογή του παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων, η οποία εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας σε πιλοτική βάση.
3. H βελτίωση του τρόπου μεθοδολογίας της τιμής των καυσίμων από τα φορτία που έρχονται στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις του οίκου Grand Thornton μέσα στον μήνα Αύγουστο ενώ όπως αναφέραμε πιο πάνω, ήδη έχει αποστείλει μελέτη στην οποία περιγράφει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που είχε.
4. Η βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων, κάτι που ανέλαβε «ζεστά» ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

 

ΠΗΓΗ: http:/ www.alfanews.com.cy/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!