Skip to main content
| Notaka

«Κύπρος – Η ΕΠΑ βάζει τα καύσιμα ξανά στην ατζέντα της».

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει εκ νέου η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού μελετώντας το κατά πόσο υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο καρτέλ στις τιμές καυσίμων.  Η υπόθεση χρονολογείται από το 2011 όταν η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο ύψους 42,9 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος τεσσάρων εταιρειών πετρελαιοδειδών.

 

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει εκ νέου η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού μελετώντας το κατά πόσο υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο καρτέλ στις τιμές καυσίμων.  Η υπόθεση χρονολογείται από το 2011 όταν η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο ύψους 42,9 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος τεσσάρων εταιρειών πετρελαιοδειδών. Είχε στη συνέχεια κλείσει καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο τον διορισμό του Προέδρου της. Οι ισχυρισμοί του τέως Προέδρου της ΕΠΑ Κωστάκη Χριστοφόρου ότι κάποιοι προσπαθούν να μην επανεξεταστεί το ζήτημα, αλλά και οι αιχμές του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Νομική Υπηρεσία με τα τέσσερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών στην ακύρωση της υπόθεσης για καθαρά διαδικαστικούς λόγους και όχι λόγους ουσίας θέτει το θέμα επιτακτικά στην ατζέντα εξέτασης της Επιτροπής Ελέγχου. 

 Η Επιτροπή Ελέγχου κλήθηκε να συζητήσει τις αναφορές στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού του 2013 και να ελέγξει για ποιους λόγους παρατηρείται καθυστέρηση στην εξέταση των προστίμων κατά των μεγάλων εταιρειών πετρελαιοειδών. Κληθείσα να σχολιάσει τους λόγους καθυστέρησης της επανεξέτασης του θέματος η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου και, αναγνωρίζοντας πως εκ πρώτης όψεως διαπιστώνονται πιθανολογούμενες παραβιάσεις,  εξήγησε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί εξ υπαρχής. 

Στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου παρευρέθηκε και ο τέως πρόεδρος της ΕΠΑ Κωστάκης Χριστοφόρου, ο οποίος ήταν λάβρος στις δηλώσεις του. «Αντί το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει την ουσία ενός κατ’ εξοχήν θέματος ανταγωνισμού θεώρησε σωστό να ασχοληθεί με αυστηρά θέματα διαδικασίας, που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία διορισμού μου και των τεσσάρων άλλων μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρος της ΕΠΑ Κωστάκης Χριστοφόρου επισημαίνοντας πως μετά από την ακύρωση της απόφασης, στήθηκε σκηνικό μη επανεξέτασης της απόφασης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, τέσσερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες, είχαν εγείρει δεκάδες λόγους στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο «επέλεξε να ασχοληθεί με 3-4 λόγους με τη συναίνεση της Νομικής Υπηρεσίας». Τα δικηγορικά γραφεία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΠΑ, ήταν του Πόλυ Πολυβίου, Πάμπου Ιωαννίδη, Κούσιου και Κορφιώτη, και Αντωνάκη Ανδρέου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δικηγόρος ενός από τα δικηγορικά γραφεία παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου χωρίς να είναι καν καλεσμένος. Αποχώρησε δε, όταν η Πρόεδρος της ΕΠΑ ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου την παρουσία του. 

Κίνδυνος προσυνεννόησης
Πάντως, από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέκρινε το γεγονός ότι το Υπουργείο Εμπορίου αποδέχεται το κοστολόγιο που του υποβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως λογικό χωρίς να το ελέγχουν διεξοδικά, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικό «σε ένα περιβάλλον στο οποίο, ούτως η άλλως, τα δεδομένα δεικνύουν το ενδεχόμενο ύπαρξης υπερβολικών τιμών που δεν δικαιολογούνται». Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε πως μπορεί η απόφαση της Επιτροπής να έχει κηρυχτεί νομικά άκυρη, «αλλά τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η ΕΠΑ δεικνύουν ότι ο κίνδυνος προσυνεννόησης είναι ιδιαίτερα αυξημένος».  Για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πρέπει να καθοριστεί πολιτική που να διέπει την έκδοση διαταγμάτων ανώτατης τιμής.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου αναγνώρισε τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο πρόκειται να προσλάβει εξειδικευμένο σύμβουλο για τον έλεγχο του κοστολογίου που υποβάλλουν οι εταιρείες. 
Το κήτος της διαφθοράς

«Πιστεύαμε ότι θα πιάναμε λαβράκι και τελικά έπεσε στα δίχτυα μας κήτος  ενδεχόμενης διαφθοράς», ανέφερε με το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Κωστάκη Χριστοφόρου πως κάποιοι προσπάθησαν να μην επανεξεταστεί η υπόθεση και να απομακρυνθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε πως για την Επιτροπή Ελέγχου δεν έκλεισε το ζήτημα και πρόκειται να εξετάσει όλα όσα κατήγγειλε ο κ. Χριστοφόρου. Πρόσθεσε δε πως για τις καταγγελίες περί συναίνεσης της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία μεταξύ της ΕΠΑ και της Νομικής Υπηρεσίας από την περίοδο που ξεκίνησε η υπόθεση, το 2009 μέχρι και την ακύρωσή της το 2011. Είναι συνταρακτικό αν η Νομική Υπηρεσία έκανε πλάτες στους δικηγόρους των πετρελαιοδειδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίκης επεσημαίνοντας πως παραμένει ανοικτό το ερώτημα γιατί μία μελέτη της ΕΠΑ που θεωρείται βάσιμη και αποδεικνύει ότι υπάρχει συνεννόηση, να μην μπορεί μετά από 6 χρόνια να σταθεί.

Θυμίζει Κεφαλαιαγορά
Τις ομοιότητες με υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όταν έδινε πρόστιμα σε συγκεκριμένες εταιρείες, παρέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επισημαίνοντας ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκονται οι ίδιοι άνθρωποι. Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε πως οι έρευνες της ΕΠΑ θα πρέπει να εντατικοποιηθούν καθώς πίσω βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κύπρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!