Skip to main content
| Notaka

Σκωτσέζικο ντους για τον ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Θέρμανσης

altΉξεις αφίξεις για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από την ηγεσία του υπουργείο οικονομικών στο θέμα που έφερε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και καταναλωτικές οργανώσεις Πρωτοβουλία για τον ΕΦΚ


Από το «να το δούμε» τον Σεπτέμβριο υφυπουργού οικονομικών ,στο «όχι» του υπουργού και σήμερα στο να το επανεξετάσουμε του αναπληρωτή υπουργού!

Αρχικά  ανοιχτό άφησε  το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως το θέμα εξετάζεται σε σχέση με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, προσθέτοντας πως το προηγούμενο έτος πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Στον προηγούμενο έλεγχο η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ, με το σκεπτικό ότι αυτή θα προκαλούσε απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει η μείωση του φόρου θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να προτείνει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, όπως άλλωστε έγινε και με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%

Στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός οικονομικών δηλώνει Γιάννης Στουρνάρας ότι «Δεν είναι στο τραπέζι» μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε Κυριακάτικη έκδοση δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αφήνει και πάλι ανοιχτό παράθυρο για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Πρατηριούχοι

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011 – 2012, δηλαδή στα 6 λεπτά το λίτρο, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνοντας ότι με την εξίσωση του φόρου δεν επιτεύχθηκε ούτε η πάταξη της λαθρεμπορίας, ούτε η αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στο 1,35-1,45 ευρώ το λίτρο.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι θα αναλάβει προσπάθεια σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις προκειμένου να μειωθεί ο ΕΦΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!