Skip to main content
| Notaka

Υπόμνημα για τις πινακίδες με τις τιμές

deltio-typou-popek-epiboli-plafonΗ ΠΟΠΕΚ απηύθυνε το παρακάτω έγγραφο αναφορικά με τις πινακίδες για τις τιμές των καυσίμων προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Σ. Κομνηνό, ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών Αγορανομικών Διατάξεων:

Όπως γνωρίζετε η διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα όπως και σε άλλα προϊόντα στα πλαίσια των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνεται ελεύθερα. Γνωρίζετε επίσης ότι τα πρατήρια όπως και άλλα καταστήματα λιανικής, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές έγκαιρα για τις τιμές πώλησης σε σχετικές πινακίδες, όπως αυτές καθορίζονται με Αγορανομικές Διατάξεις.

Για όλα τα καταστήματα λιανικής είναι πρακτικά πολύ εύκολο το ίδιο προϊόν να το πωλούν   σε διαφορετικά σημεία πώλησης εντός του καταστήματος με διαφορετικές τιμές.

Δυστυχώς όμως στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, αυτή η δυνατότητα των διαφορετικών τιμών στο ίδιο προϊόν, (π.χ. Βενζίνη Αμόλυβδη ή DIESEL Κίνησης), αν και επιτρέπεται από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., δεν μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά με το ισχύον Αγορανομικό καθεστώς, γιατί κάθε διαφορετική τιμή σε «καλούς» πελάτες ή κατηγορίες πελατών, προϋποθέτει παροχή από ξεχωριστή αντλία και δεξαμενή.

Αν υποθετικά υπήρχε η δυνατότητα ένα πρατήριο να τοποθετήσει αντλίες και δεξαμενές, όσες και οι διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντος θα έπρεπε να έχει ανηρτημένες στην πινακίδα τιμών, ανάλογες διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν, που όχι μόνο δεν θα ενημέρωναν τον καταναλωτή αλλά αντιθέτως θα του προκαλούσαν σύγχυση. Ήδη η καθιερωμένη αναγραφή των τιμών στα καύσιμα με τρία δεκαδικά ψηφία, δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ερμηνεύει μία τιμή όπως π.χ. 1,679 με 1,689 ότι διαφέρουν κατά 10 λεπτά και όχι μόνον ένα.

Εμείς ζητάμε την άμεση αναθεώρηση των Αγορανομικών Διατάξεων (οι οποίες επί της ουσίας σηματοδοτούν το παλαιό καθεστώς της ελεγχόμενης αγοράς), στις σημερινές πραγματικές ανταγωνιστικές συνθήκες  της αγοράς πετρελαιοειδών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να πωλούν το ίδιο προϊόν με επί πλέον εκπτώσεις σε «καλούς» πελάτες, ή κατηγορίες καταναλωτών, πέραν της αναγραφόμενης τιμής από την ίδια Αντλία και Δεξαμενή, εκδίδοντας σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!