Skip to main content
| Notaka

Στη Βουλή τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ για την εξίσωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης

dieukrinistiki-gia-petreleo-thermansis-dimosies-ypiresiesΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα έσοδα του κράτους από την εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ευκλείδης Τσακαλώτος με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΠΟΠΕΚ.

Ειδικότερα στην ερώτηση επισημαίνουν τα εξής:

Η κυβέρνηση με δογματική εμμονή συνεχίζει την επιζήμια πολιτική του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, επιβαρύνοντας για ακόμη μία φορά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν χιλιάδες πολίτες να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης  με τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στην υγεία και στο περιβάλλον. Επίσης από την πολιτική αυτή κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι λαθρέμποροι του ναυτιλιακού πετρελαίου, οι οποίοι το αγοράζουν προς 60 λεπτά/λίτρο και στη συνέχεια το νοθεύουν και το πωλούν ως πετρέλαιο θέρμανσης.

Προσφάτως, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου βουλευτή ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν τόσο την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2012 όσο και το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου του 2013 εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων ύστερα από τη δημοσιοποίηση  επίσημων  στοιχείων  του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών σε Κυριακάτικη εφημερίδα σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού. Από τη δημοσιοποίηση αυτή   παρατηρείται το γεγονός το Υπουργείο να παραθέτει στοιχεία των εσόδων μόνο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αποσιωπώντας ότι με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εισπράττεται από το κράτος και Φ.Π.Α. 23%.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011 επωλήθησαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Φ.Π.Α να ανέρχεται στα € 300.170.000. Αντιστοίχως την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης διατέθηκαν  364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης με το σύνολο του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Φ.Π.Α να είναι €207.994.000.

Προκύπτει δηλαδή ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σημαντικά, λόγω της πρωτοφανούς και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 70% που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών:

Ποια είναι η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που διατέθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και ποια η ποσότητα τον Ιανουάριο του 2012;

Ποιο είναι το σύνολο των εσόδων από ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ για τις ποσότητες που επωλήθησαν τον Ιανουάριο 2013 και ποιο το αντίστοιχο ποσό εσόδων για τον Ιανουάριο 2012;

Ποιο είναι το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που καταβλήθηκε στους καταναλωτές δικαιούχους το τετράμηνο Οκτώβριος 2012- Ιανουάριος 2013;

Ζητούν επίσης να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!