Skip to main content
| Notaka

Κινητοποιήσεις για τα πρόστιμα του Ήφαιστου

dieukrinistiki-gia-petreleo-thermansis-dimosies-ypiresiesΜε διακοπή της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από τις 20 Ιανουαρίου προειδοποιούν πέντε οργανώσεις της αγοράς καυσίμων αν δεν προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τα πρόστιμα.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα οι οργανώσεις της αγοράς (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων,  Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Αττικής, Επαγγελματικό Σωματείο Εμπόρων Καυσίμων & Εκμεταλλευτών Σταθμών Αυτ/των Ν.Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και Σωματείο Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος») τονίζουν ότι η καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης των προστίμων του Ήφαιστου παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου, φέρνει εκατοντάδες πρατηριούχους και διακινητές πετρελαίου θέρμανσης που λειτουργούν νόμιμα, αντιμέτωπους με τον κίνδυνο του κλεισίματος των επιχειρήσεών τους.

«Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν ως «τελωνειακές παραβάσεις» (παρ. 9 του άρθρου 147 του ν.2960/2001) και θεωρήθηκαν ότι υπέκρυπταν παρανομία ή και λαθρεμπορία καυσίμων ενώ όλα τα παραστατικά εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν κανονικά και όλοι οι αναλογούντες φόροι καταβληθήκαν. Συνεπώς όπως γνωρίζουν και οι υπηρεσίες σας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο καυσίμων», αναφέρεται στην κοινή επιστολή και προστίθεται:

«Μόνο ως προς την ενημέρωση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ υπήρξε πρόβλημα είτε από τεχνικά προβλήματα του συστήματος είτε από καθυστέρηση. Άλλωστε αυτό αναγνωρίστηκε με τη τροποποίηση που ψηφίστηκε με το Άρθρο 320 του ν. 4072/12 (ΦΕΚ 86 Α/11-4-2012) και μειώθηκαν τα πρόστιμα. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι εξοντωτικά για τον κλάδο μας και είναι αδύνατο να καταβληθούν, πράγμα που σημαίνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων με όλες τις συνέπειες.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι με αφορμή το θέμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας ολόκληρος  κλάδος από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Οικονομικών για την δήθεν καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων, χωρίς να υπάρχει κανένα πραγματικό αντικείμενο και χωρίς φυσικά να παταχθεί το λαθρεμπόριο.

Επί της ουσίας του ζητήματος σας επαναλαμβάνουμε ότι: «Για τα καύσιμα για τα οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, έχουν εκδοθεί κανονικά παραστατικά αγοράς πλήρως αποδεκτά από τις ΔΟΥ,  καταχωρήθηκαν εγκαίρως στα βιβλία των βενζινοπωλών στο σύνολό τους, εκδόθηκαν όλα τα παραστατικά λιανικών πωλήσεων, καταχωρήθηκαν και αυτά κανονικά στα βιβλία τους και καταβλήθηκαν όλοι οι φόροι που τους αναλογούν».

Όλα αυτά άλλωστε οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να τα ελέγξουν. Και όπου διαπιστώσουν ότι έγινε λαθρεμπόριο εμείς πρώτοι θα ζητήσουμε να μπει λουκέτο στα πρατήρια των υπευθύνων.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 3.500 πρατήρια αντιμετωπίζουν εξοντωτικά πρόστιμα, που φθάνουν μέχρι 170.000 ευρώ για τυπικές παραβάσεις. Είναι προφανές ότι αν δεν ψηφιστεί το συντομότερο νομοθετική ρύθμιση των αδικαιολόγητων και απαράδεκτων προστίμων η έστω που θα περιορίζει το ύψος των ποινών σε λογικά επίπεδα για τέτοιου είδους παραβάσεις, τα πρατήρια αυτά θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία.

Ζητάμε την άμεση κατάθεση της τροπολογίας ρύθμισης των προστίμων διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και στην πλήρη διακοπή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από 20 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!