Skip to main content
| Notaka

Όχι στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

epalitheusis-afm-katanaloti-nomikou-prosopouΝα μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να μειωθούν οι φόροι στα άλλα καύσιμα και να παταχθεί το λαθρεμπόριο απαιτούν σε κοινή ανακοίνωση – διακήρυξη οι φορείς της αγοράς καυσίμων. Αποφασίστηκε επίσης αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. και όχι την Τρίτη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν αναγγελθεί για τη συγκεκριμένη ημέρα.

 

Στη διακήρυξη τονίζεται ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες συνανθρώπους μας και θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση του λαθρεμπορίου. Οι κινητοποιήσεις κατά του μέτρου ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και θα συνεχιστούν πανελλαδικά.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης έχει ως εξής:

«Συνήλθε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου η επιτροπή που συγκροτήθηκε  στις 2 Οκτωβρίου 2012, στη Θεσσαλονίκη από την ευρεία σύσκεψη των φορέων  της λιανικής αγοράς καυσίμων (ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ, Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Αττικής, Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Θεσσαλονίκης, Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης ο «Άγ. Χριστόφορος» και τα προεδρεία των ενώσεων βενζινοπωλών Μακεδονίας) με σκοπό να εξετάσει τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης.

Η επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κιούση Μιχάλη, Μαυράκη Χάρη, Κώτσο Βαγγέλη και Μασσαλή Γιώργο, κατέληξε μετά από εξέταση όλων των δεδομένων στα εξής:

1. Η αύξηση των φόρων στα καύσιμα που επιβαρύνουν τους καταναλωτές μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Ειδικότερα θεωρούμε απαράδεκτη την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης η οποία μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία ενώ κάτω από τις συνθήκες κρίσης που εφαρμόζεται θα εντείνει το λαθρεμπόριο και θα μειώσει τα κρατικά έσοδα. Παράλληλα θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον από την στροφή των καταναλωτών σε υλικά που το επιβαρύνουν και από ανεξέλεγκτη ξύλευση δασών.

2. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε αδυναμία να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.

3. Με την έλευση το χειμώνα χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άρρωστοι, παιδιά και ηλικιωμένοι,  κινδυνεύουν από το ψύχος. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών είναι πάνω απ όλα  και δεν μπορεί να συμψηφιστούν με οποιαδήποτε αιτιολογία. Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε ένα προετοιμαζόμενο έγκλημα.

4. Με την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης τιμωρούνται εκατομμύρια καταναλωτές στο όνομα της πάταξης του λαθρεμπορίου. Δυστυχώς αυτό αντί να κτυπηθεί θα οργιάσει. Μόνο η ύπαρξη πολιτικής βούλησης είναι δυνατόν να δρομολογήσει την πάταξή του και όχι η αύξηση των φόρων. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από τη μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων μετά τις αυξήσεις των φόρων στα προηγούμενα έτη. Αν πραγματικά υπάρξει παρόμοια βούληση τότε μπορεί άμεσα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα με ταυτόχρονη μείωση της τιμής.

Απαιτούμε:

•Να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

•Να μειωθούν οι  φόροι στα άλλα καύσιμα.

•Να παταχθεί το λαθρεμπόριο. Προτάσεις έχουμε, πολιτική βούληση απαιτούμε.

Αποφασίζουμε:

1. Να κινητοποιηθούμε σε όλη την Ελλάδα κατά της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Να αποκλείσουμε προειδοποιητικά το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2012, ώρα 11.00.

3. Απαιτούμε την πάταξη του λαθρεμπορίου με μέτρα που ήδη έχουμε προτείνει (άμεση εγκατάσταση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου σε όλα τα στάδια διακίνησης)

4. Οι κατά τόπους ενώσεις να αποφασίσουν τοπικές δράσεις (συγκεντρώσεις, αποκλεισμοί περιφερειών, ΔΟΥ, δημαρχείων  κ.α.)

5. Καλούμε τους καταναλωτές, τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα κατά των αυξημένων τιμών των καυσίμων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!