Skip to main content
| Notaka

Ερώτηση Σκραφνάκη σε Βενιζέλο για τα πρόστιμα στους βενζινοπώλες

skrafnakiΕρώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέθεσε η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ Μαρία Σκραφνάκη, για το ζήτημα των προστίμων, που έχουν επιβληθεί στους πρατηριούχους λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων, εγκαταστάθηκε στα πρατήρια καυσίμων το πληροφοριακό σύστημα διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Ωστόσο, μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους πρατηριούχους της Κρήτης, η επιβολή υπέρογκων προστίμων για παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση του πληροφοριακού συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης  «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», λόγω εκπρόθεσμων καταχωρήσεων των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης από τους πρατηριούχους στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», στις αρχές του 2011, για πολλές από τις οποίες οφείλονται προβλήματα λειτουργίας του ίδιου του συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, στον Ν. Ηρακλείου έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 120 πρατήρια, επί συνόλου 176, με τα ποσά των προστίμων να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 1.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, από 1-1-2011, άλλαξε το σύστημα διακίνησης του πετρελαίου. Μέχρι τις 31-12-2010, οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης αγόραζαν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό ΕΦΚ που ίσχυε για το ντίζελ κίνησης, το πουλούσαν στους καταναλωτές με το χαμηλό συντελεστή, δήλωναν τις πωλήσεις τους ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟ» και εισέπρατταν πίσω τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.  Όμως, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 σταμάτησε η προκαταβολή του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο, οι πρατηριούχοι αγοράζουν και πουλάνε το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ίδιο χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ και πολλοί θεώρησαν ότι καταργήθηκε και η υποχρέωση δήλωσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στον «ΗΦΑΙΣΤΟ», αφού δεν υπήρχε πλέον ζήτημα επιστροφής του ΕΦΚ.

Επειδή, οι παραβάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με το λαθρεμπόριο ή την παράνομη διακίνηση των καυσίμων, αλλά οφείλονται σε προβλήματα δυσλειτουργίας του ίδιου του προγράμματος, καθώς και σε εσφαλμένη χρήση του από τους πρατηριούχους.

Επειδή, η επιβολή υπέρογκων προστίμων στους πρατηριούχους απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών πρατηρίων.

Επειδή, οι πρατηριούχοι, στους οποίους έχουν καταβληθεί αυτά τα υπέρογκα ποσά, έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Επειδή, πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα προς την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεστε να φέρετε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από τη μη δήλωση των πωλήσεων του πετρελαίου στις αρχές του 2011;

2. Ποιες ρυθμίσεις θα γίνουν, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», κατά τη λειτουργία του;

3. Πότε θα εγκατασταθεί ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών του όγκου των καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων και όχι μόνο στα πρατήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο καυσίμων;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!