Skip to main content
| Notaka

Κατάργηση του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου κ. Μαυράκη Χαράλαμπου 6984314310

E mail: popek@sppi.gr

Ηράκλειο Κρήτης 22/07/2010

Αριθμ. Πρωτ. 71

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με λύπη και έκπληξη η ΠΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι οι διακηρύξεις περί διαφάνειας στην αγορά καυσίμων μένουν στα λόγια, ενώ στην πράξη εφαρμόζονται τα εντελώς αντίθετα. Συγκεκριμένα, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατήργησε το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων το οποίο καθιερώθηκε πέρυσι και για πρώτη φορά ανέγραφε όxι μόνο τις λιανικές τιμές των καυσίμων αλλά και:

-Τις διεθνείς τιμές της βενζίνης σε δολάρια και ευρώ.

-Τις τιμές διυλιστηρίου, προ και μετά φόρων.

-Τις τιμές των εταιριών εμπορίας.

Έτσι οι καταναλωτές και τα μέσα ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν που οφείλονται οι κατά καιρούς ανατιμήσεις στα καύσιμα, ώστε να μην ενοχοποιούνται μονίμως οι βενζινοπώλες. Φαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή, έστω και με τα ελλιπή στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις του υπουργείου κάποιους ενόχλησε. Γιατί ασφαλώς τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο δελτίο χρειάζονταν βελτίωση, ιδίως ως προς την αποτύπωση των τιμών διυλιστηρίου και χονδρικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το δελτίο έπρεπε να καταργηθεί.

Αντί αυτού, οι τιμές διυλιστηρίου, χονδρικής και λιανικής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ απ’ όπου όμως η διάχυση της πληροφόρησης είναι πιο περιορισμένη. Επιπλέον:

-Δεν ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα οι διεθνείς τιμές της βενζίνης σε δολάρια και ευρώ ώστε να γνωρίζουμε την επίπτωση της μεταβολής των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου στην εγχώρια αγορά.

-Οι τιμές χονδρικής που παρουσιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ως πελάτες των εταιριών. Είτε οι εταιρίες δηλώνουν στο υπουργείο χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές, είτε το «λάθος» γίνεται στην επεξεργασία.

Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην αγορά, κάνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται ώστε να αποτυπώνονται τα πραγματικά μεγέθη. Ή τουλάχιστον να εξηγήσει στους καταναλωτές για ποιο λόγο κατήργησε την εβδομαδιαία ανακοίνωση των τιμών.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

error: Content is protected !!