Skip to main content
| Notaka

Θέσεις της ΠΟΠΕΚ στη διαβούλευση για τα πρόστιμα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ. 7

Ηράκλειο Κρήτης 14/05/2010

Προς Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Κύριο Μανιάτη Ιωάννη

Θέμα :  Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την ΥΑ «Κατηγορίες παραβάσεων του νόμου 3054/2002 (ΦΕΚ 230Α’), όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα. – Σφράγιση εγκαταστάσεων»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Στα πλαίσια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την ΥΑ « Κατηγορίες παραβάσεων του Ν. 3054/2002, όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα  – Σφράγιση εγκαταστάσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.)  θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν είναι αναλογικά της παράβασης και σε κάποιες άλλες είναι υπερβολικά.

Ο τρόπος διακίνησης των καυσίμων με βυτιοφόρα οχήματα και με πλωτά μεταφορικά μέσα ουδόλως διασφαλίζει  την σωστή παραλαβή των πετρελαιοειδών προϊόντων από τους πρατηριούχους και τους εμπόρους καυσίμων.

Ενδεικτικά σας επισημαίνουμε ότι σχεδόν καθημερινά  έχουμε ανίχνευση νερού σε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων, η στις δεξαμενές των πρατηρίων, η οποία οφείλεται στον τρόπο φόρτωσης από  τις εγκαταστάσεις των Διϋλιστηρίων, στην υγροποίηση υδρατμών από τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών  και στην εισροή υδάτων, κατά την μεταφορά με πλωτά μεταφορικά μέσα, λόγω θαλασσοταραχής. Επίσης η πρόσμιξη δύο πετρελαιοειδών προϊόντων, μικρής η μεγάλης έκτασης, γίνεται τακτικά κατά την εκφόρτωση από το βυτιοφόρο στις δεξαμενές του πρατηρίου, η οποία οφείλεται καθαρά σε ανθρώπινο λάθος εξ αιτίας της μεταφοράς μικτών φορτίων από τα βυτιοφόρα οχήματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση το συντομότερο δυνατόν των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εκροών εισροών όγκου καυσίμων, από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας) μέχρι τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων, θα δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη διακίνηση καυσίμων, στην λαθρεμπορία, στη νοθεία και στις προσμίξεις πετρελαιοειδών προϊόντων, είτε αυτές προέρχονται από δόλο για οικονομικό όφελος, είτε προέρχονται τυχαία από ανθρώπινο λάθος.

Η σφράγιση εγκαταστάσεων πρέπει να γίνεται κατά την άποψή μας άμεσα α)όταν δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια λειτουργίας και β) σε κάθε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον από την λειτουργία, εκτός προϋποθέσεων και προδιαγραφών της σχετικής εγκατάστασης, όπως αυτές ορίζονται από την άδεια λειτουργίας. Η απόφαση για επί τόπου σφράγιση των οποιοδήποτε εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια των ΚΕΔΑΚ, πρέπει να λαμβάνεται από υπαλλήλους ειδικών γνώσεων, πτυχιούχων ΑΕΙ.

Κύριε Υφυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι μια συνάντηση μαζί σας για ανταλλαγή απόψεων για πρακτικά θέματα γύρω από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3054/2002 θα βοηθούσε στην ορθολογικότερη κατηγοριοποίηση των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων. Είμαστε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Κώτσος Ευάγγελος                                                            Χαλδέζος Ανδρέας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!