Skip to main content
| Notaka

Υπόμνημα προς το ΥΠΟΙΚ για την έκδοση αποδείξεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ. 47

Ηράκλειο Κρήτης 19/04/2010

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

             Προς : Υπουργό Οικονομικών

κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

             Κοιν: Γεν. Γραμματείς Υπ. Οικονομικών

             κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο

             Κ. Ηλία Πλασκοβίτη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Η ορθή εφαρμογή των αποφάσεων σας, εξαρτάται απόλυτα από την σοβαρότητα των εντεταλμένων δημοσίων υπαλλήλων να τις εφαρμόσουν ή να τις γελοιοποιήσουν επιδεικνύοντας ορισμένοι υπερβάλλοντα ζήλο για την δήθεν εφαρμογή τους, πέραν κάθε λογικής.

Αναφερόμαστε σε περιστατικά κατά την διάρκεια ελέγχων σε πρατήρια, στα οποία καταλογίσθηκαν παραβάσεις επειδή ο πρατηριούχος αν και εξέδωσε την σχετική απόδειξη δεν πρόλαβε εγκαίρως να τη δώσει στον δικαιούχο καταναλωτή, ο οποίος έφυγε χωρίς να την πάρει.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ) διαμαρτύρεται:

1. Για την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ακόμη και μέχρι σήμερα με τις επαναλαμβανόμενες Υπ. Αποφάσεις για την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων από τους πρατηριούχους προς τους καταναλωτές.

2. Για τους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούν οι εντεταλμένοι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ στους πρατηριούχους για την έκδοση αποδείξεων. Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο προσαρμογής στο μέτρο, για την πρακτική εφαρμογή του οποίου υπάρχουν αδιευκρίνιστα πολλά σημεία, με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου σας, π.χ. πολλαπλές επί πιστώσει πωλήσεις, να καταλογίζονται παραβάσεις.

Ζητάμε όσες παραβάσεις έχουν καταλογισθεί από την 1η Απριλίου για την μη έκδοση αποδείξεων να μετατραπούν σε απλές συστάσεις, καθότι δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το φορολογητέο εισόδημα, αφού η μετάταξη στην Β κατηγορία του Κ.Β.Σ δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε δόλος.

3. Για την απόφαση σας να προχωρήσετε σε μετάταξη των βιβλίων του Κ.Β.Σ από την Α στην Β κατηγορία από 1ης Μαΐου 2010, χωρίς να λάβετε υπ’ όψη την υποχρέωση των πρατηριούχων απόδοσης ανά τρίμηνο του Φ.Π.Α. Με την μετάταξη από την Α στην Β κατηγορία, καλούμαστε να αποδώσουμε τον Φ.Π.Α του Απριλίου με τον τεκμαρτό προσδιορισμό και τον Φ.Π.Α  Μαΐου, Ιουνίου, με λογιστικό προσδιορισμό.

Πιστεύουμε σε ότι αφορά τις αποφάσεις σας για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των πρατηριούχων έχουν γίνει λανθασμένες εκτιμήσεις και τα προσδοκώμενα φορολογικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον θα σας απογοητεύσουν.

Η πρώτη σας προτεραιότητα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων σ’ ένα ευνομούμενο κράτος έπρεπε να ήταν το χτύπημα της παράνομης διακίνησης καυσίμων, από το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι χάνονται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, πάνω από 800 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.  Η επίσπευση εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών, σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης μέχρι τον τελικό καταναλωτή, είναι η μόνη λύση στη εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ζητά να ισχύσει από 1η ΙΟΥΛΙΟΥ η μετάταξη  από την Α στην Β κατηγορία  του Κ.Β.Σ, όπως και των υπολοίπων επιχειρήσεων (ταξί, περίπτερα, κ.λ.π.)  προκειμένου να διευκρινισθούν διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Από εμάς υπάρχει καλή διάθεση να συμβάλλουμε και από κοινού να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, από την οποία χάνονται σημαντικά δημόσια έσοδα, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες κυκλωμάτων ιδιωτών επιχειρηματιών αλλά και επίορκων δημοσίων λειτουργών.

Ζητάμε για όλα τα παραπάνω μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου μέσα από το διάλογο να χτίσουμε μαζί, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Κώτσος Ευάγγελος                                                        Χαλδέζος Ανδρέας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!