Skip to main content
| Notaka

ΔΤ για την επιβολή πλαφόν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ. 36

Ηράκλειο Κρήτης 24/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λάθος απόφαση για λάθος λόγους είναι η επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων από τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας. Τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται από την Κυβέρνηση η οποία δείχνει ατολμία και φόβο να συγκρουσθεί  με όσους ευθύνονται για τις εμφανέστατες στρεβλώσεις της αγοράς πετρελαιοειδών.

Το πλαφόν επιβάλλεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους αφού είναι προφανές ότι δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, που οδηγεί σε υψηλές τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ανώτατες τιμές έχουν επιβληθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με τη διαφορά ότι η σημερινή κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την ουσία και όχι με την επικοινωνία.

Η επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές φανερώνει εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να επιβληθεί στα συμφέροντα των «μεγάλων» της αγοράς καυσίμων, δηλαδή στα διϋλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας. Επέλεξε το εύκολο θύμα, τους πρατηριούχους, για να επιρρίψει αποκλειστικά σε αυτούς τις ευθύνες.

Δεδομένου ότι οι τιμές των εταιριών θα εξακολουθήσουν να διαμορφώνονται ελεύθερα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οικονομικής ασφυξίας για όσα πρατήρια θελήσουν οι εταιρίες να βγάλουν εκτός αγοράς. Απευθύνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση να μην εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι, διαφορετικά οι πρατηριούχοι των περιοχών στις οποίες επιβλήθηκε πλαφόν θα κλείσουν άμεσα, και για την περίοδο του Πάσχα. Δεν είναι νοητό το κράτος να επιβάλει σε επιχειρήσεις να δουλεύουν με ζημιά.

Τέλος, για όσους εκτός από συνθήματα ενδιαφέρονται και για την ουσία παραθέτουμε τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή της αμόλυβδης πριν και μετά την αύξηση των φόρων. Σύμφωνα με αυτά:

-Από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, πριν γίνει δηλαδή η πρώτη αύξηση του ΕΦΚ μέχρι την περασμένη Παρασκευή 19 Μαρτίου, οπότε είχε ολοκληρωθεί και η αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές διϋλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 32,2 λεπτά το λίτρο, οι τιμές των εταιριών κατά 31,3 λεπτά και οι λιανικές τιμές κατά 31,8 λεπτά. Με άλλα λόγια οι λιανικές τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από τις τιμές διϋλιστηρίου. Αυτή είναι η κερδοσκοπία των πρατηριούχων που θέλει να πατάξει η κυβέρνηση…

Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ) για να αποφασίσει ενδεχομένως το κλείσιμο των πρατηρίων στις περιοχές που επιβάλλεται το πλαφόν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!