Skip to main content
| Notaka

ΔΤ για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ. 35

Ηράκλειο Κρήτης 19/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφισθεί την επόμενη Τρίτη, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνει τα εξής:

1.Οι Πρατηριούχοι δεν διεκδικούν ειδικό καθεστώς φορολογίας ούτε αναζητούν παράθυρα για φοροδιαφυγή.

2.Ήμασταν και παραμένουμε υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για τις πωλήσεις καυσίμων. Πάγια θέση μας είναι επίσης η εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, από τα οποία θα εκδίδονται αυτόματα οι αποδείξεις αυτές, και στις οποίες θα αναγράφεται εκτός από το ποσό και ο όγκος του καυσίμου. Όμως μέχρι να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτά, τα οποία θα κλείσουν τα «παράθυρα» της παράνομης διακίνησης σε όλα τα στάδια της αγοράς και θα ωφελήσουν με εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο ταμείο, και προκειμένου να διευκολύνουμε τους καταναλωτές για τη συλλογή αποδείξεων και την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου, αποδεχόμαστε να εκδίδονται οι αποδείξεις από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές των πρατηρίων. Η δυνατότητα αυτή θεσπίστηκε με Υπουργική Απόφαση να ισχύσει από 1ης Απριλίου 2010.

3.Το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι να διευκρινισθεί και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα δεδομένα από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών δεν θα χρησιμοποιούνται για έλεγχο και διασταύρωση με τον όγκο των αγορών σε λίτρα, δεν θα γίνεται δηλαδή έλεγχος με τη διαδικασία της κλειστής αποθήκης. Αυτό, για δύο λόγους:

Πρώτον, από τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών δεν προκύπτουν στοιχεία για τον όγκο των καυσίμων που διατέθηκαν αλλά μόνο για τις εισπράξεις των πρατηρίων. Η αναγωγή των εισπράξεων σε όγκο καυσίμου είναι αδύνατο να γίνει δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων αλλάζουν ακόμη και μέσα στην ημέρα στα πρατήρια που κάνουν παραλαβές, ο όγκος των καυσίμων αυξομειώνεται ανάλογα με τη διαφορά θερμοκρασίας και η χωρητικότητα των δεξαμενών των πρατηρίων δεν είναι πιστοποιημένη, ώστε να μπορεί να υπολογισθούν αξιόπιστα οι εισροές, οι εκροές και τα αποθέματα.

Δεύτερον, αν το κράτος ζητήσει κλειστή αποθήκη από τους βενζινοπώλες χωρίς να έχουν εγκατασταθεί πρώτα τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών, που αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω προβλήματα, θα πρέπει την ίδια στιγμή να αναζητήσει ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θέσπισαν πριν από λίγα χρόνια τη διάταξη με την οποία δικαιολογούνται διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών καυσίμων της τάξης του 8 %!

Η ΠΟΠΕΚ αναμένει άμεσα την έμπρακτη δέσμευση του υπουργείου για την επίλυση αυτού του δίκαιου και λογικού προβλήματος του κλάδου. Διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!