“Το τέλος της εποχής του πετρελαίου ήρθε – Σκέψεις για την επόμενη μέρα”.
H κρίση του κορωνοϊού ίσως να αποτελεί το χρονικό σημείο καμπής της ζήτησης για πετρέλαιο και να προκαλεί τα μέλη του ΟΠΕΚ να επικεντρωθούν σε αυτό.
Η πανδημία πριν από λίγο καιρό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ημερήσια κατανάλωση αργού κατά σχεδόν ένα τρίτο, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη η αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η μετατόπιση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκαναν τους αναλυτές του κλάδου να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.
Εξ ου και ορισμένοι αξιωματούχοι στον ΟΠΕΚ διερωτώνται, πρώτον, μήπως η δραστική μείωση της ζήτησης φέτος δηλώνει μια μόνιμη μεταβολή και, δεύτερον, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των προμηθειών, εάν η εποχή του πετρελαίου οδεύει προς το τέλος της. Καλά πληροφορημένη πηγή πλησίον του ΟΠΕΚ επισημαίνει πως «οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, σκεπτόμενοι πως ίσως η κατανάλωση να μην ανακάμψει ποτέ πλήρως».
Σε συνεντεύξεις επτά νυν και πρώην στελεχών του ΟΠΕΚ ή άλλων πηγών του –οι περισσότεροι εκ των οποίων θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους– αναφέρθηκε το εξής: Η φετινή κρίση, που προξένησε πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 16 δολάρια το βαρέλι, έκανε τον διεθνή οργανισμό και τα 13 κράτη-μέλη του να αμφισβητήσουν τις από μακρόν διατυπωμένες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ζήτησης. Κι, όμως, πριν από μόλις δώδεκα χρόνια τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ είχαν τεράστια έσοδα, με το πετρέλαιο στα 145 δολάρια το βαρέλι και τη ζήτηση να ενισχύεται. Σήμερα ο διεθνής οργανισμός θα χρειασθεί να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, ώστε να μεγιστοποιήσει τα μειούμενα έσοδα και να διασφαλίσει πως δεν θα κλονιστούν οι εντός των κόλπων του σχέσεις από διχαστικές πολιτικές, με στόχο να προασπίσει κανείς το μερίδιο αγοράς, όταν οι δραστηριότητες συρρικνώνονται. Ο Χασάν Καμπαζάρντ, διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΟΠΕΚ την περίοδο 2006-2013 και νυν σύμβουλος επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και επενδυτικών τραπεζών για τον ΟΠΕΚ, επισημαίνει ότι «το έργο του διεθνούς οργανισμού θα είναι δύσκολο στο μέλλον, εξαιτίας χαμηλότερης ζήτησης και αυξανόμενης παραγωγής από χώρες μη μέλη του».
Αξιωματούχος που ασχολείται με ενεργειακές μελέτες σε υπουργείο Πετρελαίου σημαίνοντος κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ δηλώνει ότι στο παρελθόν οι πετρελαϊκές κρίσεις προκαλούσαν μόνιμη αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά και αυτό θα ισχύσει και τώρα. Το 2019 ο κόσμος κατανάλωνε κάθε μέρα 99,7 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ ο ΟΠΕΚ είχε προβλέψει πως το τρέχον έτος η ζήτηση θα ανερχόταν στα 101 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, η γενικευμένη διακοπή λειτουργίας της οικονομίας σε όλο τον πλανήτη φέτος και η καθήλωση των αεροσκαφών και των αυτοκινήτων έκανε τον ΟΠΕΚ να αναθεωρήσει δραστικά τις εκτιμήσεις του στα 91 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η δε ζήτηση του 2021, τέλος, αναμένεται πως και αυτή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα του 2019 επίπεδα.
ΠΗΓΗ:: Καθημερινή / Reuters