Η πανδημία εξακολουθεί να «σαρώνει» πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και άλλα κράτη του κόσμου ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μια παρόμοια τάση θα μπορούσε να προκύψει και σε άλλους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι τιμές του πετρελαίου δεν είναι πιθανό να μειωθούν στα επίπεδα που είχαν φθάσει τον Απρίλιο.
Πρώτα απ ‘όλα, η υγειονομική κρίση φαίνεται να βρίσκεται υπό ένα λογικό επίπεδο ελέγχου σε πολλές χώρες, με την Κίνα να παρέχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του λεγόμενου δεύτερου κύματος λοιμώξεων.
Η Κίνα, ένα από τα πρώτα επίκεντρα της κρίσης, φαίνεται ότι έθεσε γρήγορα το δεύτερο κύμα της Covid-19 υπό έλεγχο υιοθετώντας τα ίδια μέτρα που υιοθετούν διάφορα κράτη των ΗΠΑ, δηλαδή αυστηρό lockdownσε περιοχές ή τομείς όπου τα κρούσματα αυξάνονται.
Δεύτερον, ο κόσμος έχει τώρα μια καλύτερη ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσει το Covid-19 από ό, τι πριν από τέσσερις μήνες (πολλές φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται να κάνουν σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια θεραπεία).
Ο ΟΠΕΚ χαλαρώνει τις περικοπές
Όταν ο ΟΠΕΚ + ανακοίνωσε σχέδια μείωσης της παραγωγής στα πρωτοφανή επίπεδα των 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα συμμορφωθούν τα μέλη.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει κατά περίπου 10% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν αδύναμα, ο ΟΠΕΚ + δεν θα είναι πολύ πρόθυμος για επανάληψη του «φιάσκου» του Απριλίου όπου οι τιμές κατρακύλησαν σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει τις περικοπές παραγωγής του τον επόμενο μήνα καθώς η παγκόσμια οικονομία ξυπνά αργά από τον βαθύ ύπνο του Covid-19. Ο οργανισμός έχει περιορίσει την παραγωγή από τον Μάιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αλλά τώρα σχεδιάζει να μειώσει τις περικοπές σε μόλις 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο.
ΠΗΓΗ: insider.gr