Skip to main content
| Notaka

“Νικολάου (Energean): Ο Πρίνος είναι το μεγάλο θύμα”.

Νικολάου (Energean): Ο Πρίνος είναι το μεγάλο θύμα

 Λύση στο πρόβλημα του Πρίνου αναζητά η Energean.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον Πρίνο και στις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία να βρεθεί μια λύση για να μην σταματήσει η μοναδική παραγωγή στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο οι Δρ. Ν. Νικολάου, αντιπρόεδρος, της Energean Ελλάδος μιλώντας στο 3ο ΙΕΝΕ Webinar, το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού στον ενεργειακό τομέα και πιο συγκεκριμένα στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην περιοχή πριν από 12 χρόνια και η  μέση ημερήσια παραγωγή του 2019 ήταν 3,3 χιλ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ στόχος ήταν η παραγωγή να φθάσει τα 10.000 βαρέλια το 2021. Αυτός ο σχεδιασμός βέβαια είχε γίνε προτού ξεσπάσει η πρωτόγνωρη κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η αγορά.

 

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιούργησε  η πανδημία (χαμηλές τιμές πετρελαίου, χαμηλή ζήτηση), πρόκληση για την επιχείρηση αποτελεί η εξασφάλιση ρευστότητας και η διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Όπως είναι γνωστό, η επιχείρηση προχώρησε σε περικοπές 40 εκατ. ευρώ το 2019 (η εταιρεία ανακοίνωσε στα μέσα του 2019 ότι δεν θα κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα) και σε 80 εκατ. ευρώ το 2020. 

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, αυτή τη στιγμή,  «ο  Πρίνος είναι το μεγάλο θύμα», καθώς υπάρχει μια σημαντική έκπτωση στις τιμές, το κόστος είναι 36 δολάρια και η BP αγόρασε με 9 δολάρια το βαρέλι. «Καμία εισηγμένη εταιρεία δεν θα μπορούσε να το κρατήσει (το κοίτασμα). Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο.  Μιλάμε για εγκαταστάσεις 40 ετών, οι οποίες δουλεύουν με υδρόθειο. Αυτές είναι του δημοσίου. Θα τις πάρει πίσω το δημόσιο. Υπάρχουν 24 γεωτρήσεις, μπορεί να στοιχίσει 3 εκατ. δολάρια έκαστη. Το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τον «αχάμπαρο». Εάν μείνει έξι μήνες ασυντήρητο, θα είναι μια τεράστια «βόμβα» στην καρδιά του Αιγαίου. Πρέπει να βοηθήσει το δημόσιο να βρεθεί άμεσα λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στο κοίτασμα Έψιλον επισημαίνοντας ότι έχει φθάσει στο 55% της επένδυσης αλλά σταμάτησε. 

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του Πρίνου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο πρόβλημα. «Τον Πρίνο τον έχω γνωρίσει ζώντας τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διαβάζοντας και αναλύοντας με την ομάδα μου τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά στοιχεία. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα για το ποίος έχει την ευθύνη της αποξήλωσης. Δεν είσαι franchise…Έχεις υποχρεώσεις. Και εκεί υπάρχει ένα νομικό θέμα, το οποίο νομίζουμε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση. Όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα, η μείωση των επενδύσεων για την Enenrgean ξεκίνησε το 2018, όταν δεν υπήρχε κορονοϊός. Ωστόσο, η εταιρεία, δεδομένου ότι δεν είχε το δικαίωμα να διευρύνει την ερευνητική της δραστηριότητα πιο ανατολικά και να ανακαλύψει άλλες δομές, μείναμε σε μία κατάσταση η οποία δημιούργησε καρκίνωμα καθώς έπαιρνε δάνεια για να μπορέσει να διατηρήσει την παραγωγή. Παρά το γεγονός ότι σε κάποια θέματα έχουμε λίγο διαφορετική άποψη ως ΕΔΕΥ, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι αν δεν υπήρχε εταιρεία να κρατήσει τον Πρίνο με όλες αυτές τις δυσκολίες τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Μιλάμε για 250 οικογένειες που ζουν από αυτό. Και είναι κρίμα γιατί ήταν το μόνο διαμάντι που είχαμε. Για την Ελλάδα, τα 3.000 βαρέλια έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αλλά στο εξωτερικό τα μεγέθη είναι άλλα. Για παράδειγμα, στο Τέξας, όπως ο κ. Σταμπολής έθιξε στην εισαγωγή του, δεν είναι τίποτα τα 3.000 βαρέλια. Σε πολλές περιπτώσεις τα παράγουν ακόμη και αγελαδάρηδες και μοιράζουν το μέρισμα. Στην περίπτωση του Πρίνου, σαφώς και πρέπει υπάρξει συνεργασία με το κράτος. Δεν πρέπει να φορτωθούν όμως όλα στο κράτος. Διάβασα για εξωφρενικά νούμερα όσον αφορά σε μια πιθανή αποξήλωση. Αυτά δεν ευσταθούν», κατέληξε ο κ. Μπασιάς.

ΠΗΓΗ: insider.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!