“Σιάμισιης: Θα χρειαστούν 6-12 μήνες για την ανάκαμψη στον κλάδο των πετρελαιοειδών”.
Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί για τον πετρελαϊκό τομέα η κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε χθες στην εκπομπή “Special Report” του Antenna, μιλώντας στο δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν 6-12 μήνες για την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαιοειδών και σχετικά με τη σχέση μεταξύ των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας δήλωσε: «Είναι πολύ εύλογο το ερώτημα αυτό του καταναλωτή. Υπάρχουν τρεις παράμετροι που δεν κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Το πρώτο είναι η τιμή του αργού και των προϊόντων, το δεύτερο είναι το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και τρίτο είναι το κομμάτι που λέγεται φόροι.
Στο 1,15 ή 1,20 που πληρώνει κάποιος την τιμή της αντλίας, τα 70 – 80 σεντς είναι φόροι και δασμοί. Αν αφαιρέσουμε αυτά, η τιμή προ φόρων μειώθηκε στα πρατήρια σε ποσοστό 40-50%. Προφανώς υπάρχει η μείωση στην τιμή της αντλίας αλλά ακόμη και δωρεάν να πάρουμε το πετρέλαιο χωρίς να έχουμε κάποιο έξοδο στην διύλιση, την μεταφορά και τον εφοδιασμό, πάλι η τιμή δεν θα είναι μικρότερη από τα 70-80 σεντς».
Σχετικά με την κρίση ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Αρχές Φεβρουαρίου αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο και ανησυχούσαμε. Δυστυχώς, αυτές μας οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν. Είδαμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη».
Σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση της κρίσης από τα ΕΛΠΕ σχολίασε: «Με το ξεκίνημα της κρίσης, εμείς κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα και θέσαμε κάποιες απλές προτεραιότητες για να τις τηρήσουμε.Η πρώτη ήταν η ασφάλεια όλων των εργαζομένων. Στη συνέχεια, η ασφαλής λειτουργία σε όλα τα διυλιστήρια μας και ο ικανός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί και ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Τέλος, σημαντική μας μέριμνα ήταν να διασφαλίσουμε και την ρευστότητα του Ομίλου. Αυτό που κάναμε σε καθημερινή βάση ήταν να κρατήσουμε την λειτουργία των ΕΛΠΕ σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς να έχουμε τον κίνδυνο να ξεμείνουμε από αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αξιοποιήσουμε την εμπορική και βιομηχανική μας δραστηριότητα»
ΠΗΓΗ: energypress.gr