“Γιατί πάγωσαν τις γεωτρήσεις οι ξένες και οι ελληνικές εταιρείες”.
Πιο πίσω πάνε τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων ξένων πετρελαϊκών αλλά και των εγχώριων εταιρειών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Ελλάδας.
Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου τον τελευταίο μήνα στα επίπεδα των 25 με 30 δολαρίων το βαρέλι έχει σημάνει συναγερμό σε ομίλους-κολοσσούς του τομέα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με αποτέλεσμα η γαλλική Total να έχει ανακοινώσει διεθνώς περικοπές της τάξεως των 2,5 δισ. δολ. στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ και η αμερικανική ExxonMobil γνωστοποίησε ότι επίσης μειώνει κατά 10 δισ. δολ. τις επενδύσεις της, μεταθέτοντας μάλιστα έναν χρόνο πίσω τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρωτόγνωρη βουτιά των τιμών του αργού καθιστούν ασύμφορες τις επενδυτικές κινήσεις των πετρελαϊκών, ενώ και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας εμποδίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις προσωπικού και αναγκαίου εξοπλισμού.
Μετάθεση ερευνών
Με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς επιβεβαιώνει τη μετάθεση των ερευνητικών προγραμμάτων εταιρειών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί περιοχές: «Οδεύουμε προς νέες παρατάσεις, πέραν αυτών που είχαν δοθεί στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς οι μισθώτριες κοινοπραξίες είτε αντιμετώπιζαν γραφειοκρατικά εμπόδια και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είτε οι ίδιες δεν ήταν ακόμη έτοιμες τεχνικά για την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων».
«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν και στην ισπανική εταιρεία Repsol, η οποία είναι επικεφαλής κοινοπραξιών με την ελληνική Energean Oil & Gas για τη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη θαλάσσια «Ιόνιο», ρωτώντας για τις προθέσεις τους αναφορικά με τα επόμενα στάδια των ερευνών τους. Η Repsol απάντησε: «Από τις αρχές Μαρτίου, η Repsol ενεργοποίησε ένα σχέδιο σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, των εργολάβων, καθώς και των πελατών της. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Repsol είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού στο προσωπικό της, με τηλεργασία από το σπίτι όταν η παρουσία δεν είναι απαραίτητη και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και πρόληψης όταν η παρουσία καθίσταται απαραίτητη».
ΠΗΓΗ: tanea.gr