“Εντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για πτωχεύσεις πετρελαϊκών ομίλων”.
Αβεβαιότητα φάνηκε να περιβάλλει χθες την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να ανακτήσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και να δώσουν ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» με μια πολυμερή μείωση της παραγωγής του.
Αιτία, η στάση του Μεξικού, καθώς αργά το βράδυ της Πέμπτης η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Νότιας Αμερικής φάνηκε να αποχωρεί από τη συμφωνία, που εθεωρείτο ήδη γεγονός ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στη Ρωσία. Είχε θεωρήσει υπερβολική τη μείωση της παραγωγής που του αναλογούσε και η οποία ανερχόταν σε 400.000 βαρέλια την ημέρα.
Ωρες αργότερα, πάντως, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λοπέζ Ομπραδόρ, δήλωσε πως μεσολάβησε τις νυχτερινές ώρες συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που κατέληξε σε μεταξύ τους συμφωνία για πολύ μικρότερη μείωση της παραγωγής σε ό,τι αφορά τη χώρα του και συγκεκριμένα για μείωση μόνο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωνε κατηγορηματικά πως η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ έχει ήδη κλείσει και αφορά τη συνολική μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Δεν ήταν βέβαια σαφές ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση του Ριάντ, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει όρο για τη σύναψη συμφωνίας τη συμμετοχή όλων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας. Η αβεβαιότητα προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της αγοράς, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν εκ νέου μετά τη σύντομη ανάκαμψη που σημείωναν στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ετσι χθες το βράδυ, το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 9,29%, και το Brent στα 31,48 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας κατά 4,14%. Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει κατά 60% εν μέσω πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτός και είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η αγορά αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, δεδομένης της ραγδαίας πτώσης που έχει ήδη σημειώσει και αναμένεται να σημειώσει και στο εγγύς μέλλον η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία. Για την επίτευξή της έχει, άλλωστε, μεσολαβήσει ενεργά ανάμεσα στο Ριάντ και στη Μόσχα ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ασκήσει πιέσεις προκειμένου να δώσει ανοδική ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και να στηρίξει τις αμερικανικές πετρελαϊκές βιομηχανίες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιχειρήσει να στηρίξει τον κλάδο των αμερικανικών πετρελαϊκών και ιδιαίτερα τις μικρές πετρελαϊκές των ΗΠΑ, που έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος, δεν είναι βιώσιμες με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου και, ως εκ τούτου, ο κλάδος κινδυνεύει από μαζικές πτωχεύσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo, Bank of America και Citigroup ιδρύουν θυγατρικές τους με τις οποίες θα αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ενεργειακών εταιρειών. Στόχος τους, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι να αποτρέψουν ένα κύμα μαζικών πτωχεύσεων που θα έπληττε καίρια τα χαρτοφυλάκιά τους, αφού δεν θα εξυπηρετηθούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον κλάδο.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι επενδυτικοί αυτοί κολοσσοί επιδιώκουν να προσλάβουν τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία, για να τους αναθέσουν τη διαχείριση των πετρελαϊκών που θα βρίσκονται εφεξής στον έλεγχό τους.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr