Skip to main content
| Notaka

13:25 “Και τους καταναλωτές ενδέχεται να συμπεριλάβει πιθανή συμφωνία για το πετρέλαιο – Τα “αγκάθια” στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ+”.

 

Για σήμερα στις 5 είναι προγραμματισμένη η διάσκεψη του ΟΠΕΚ+, δηλαδή των παραγωγών του ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του καρτέλ.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη που θα κρίνει σε ένα βαθμό και τις πιθανότητες επίτευξης μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πετρέλαιο αύριο κατά την διάσκεψη του G20, όπου θα μετέχουν και οι ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Argus ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να συμπεριλάβουν και τους καταναλωτές στην όποια συμφωνία εκτός από τους παραγωγούς. Η λογική είναι ότι αυτή τη στιγμή πέρα από την τιμή του αργού, επίμαχο θέμα είναι και η αποθήκευσή του, καθώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ παρατηρείται ήδη πρόβλημα με τις αποθήκες να γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς (15 εκατ. βαρέλια μόνο την περασμένη εβδομάδα). Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή μια πρόταση κατά την οποία άλλοι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου, όπως η Ιαπωνία ή η Γαλλία θα δεχτούν να αγοράσουν πετρέλαιο από τους Αμερικάνους ώστε να το αποθηκεύσουν στους δικούς τους χώρους και έτσι να απαλύνουν την κατάσταση.

Πέραν αυτού, όσον αφορά το βασικό σκέλος της διάσκεψης G20, δηλαδή τον περιορισμό της παραγωγής και τη στήριξη των τιμών, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η Σ. Αραβία και η Ρωσία επιθυμούν μια λύση με περικοπές γύρω στα 10 εκατ. βαρέλια για τον ΟΠΕΚ+, αλλά μόνο αν μετέχουν και οι ΗΠΑ. Το επίμαχο σημείο είναι όμως το εξής: Η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών (ΕΙΑ) δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα την περιοδική της έκθεση για το πετρέλαιο, βάσει της οποίας προβλέπει πτώση της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 2 εκατ. βαρέλια ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στη διάσκεψη. Ο Τραμπ θα επιχειρήσει αύριο να παρουσιάσει αυτή τη “φυσική” μείωση ως συνεισφορά της χώρας του στη συμφωνία, αλλά η Ρωσία και η Σ. Αραβία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτούν κάτι τέτοιο, αλλά θέλουν μια πολύ πιο συγκεκριμένη και υποχρεωτική μείωση. Παράλληλα, ο Τραμπ αναμένεται να απειλήσει με ταρίφες ώστε να επιβάλει τις θέσεις του.

Ένα ακόμα αγκάθι είναι το επίπεδο βάσης με το οποίο θα υπολογιστούν οι μειώσεις που θα επωμισθεί ο κάθε παραγωγός. Για παράδειγμα, η Σ. Αραβία θα περιορίσει την παραγωγή της κατά 2-3 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τα επίπεδα στις αρχές Μαρτίου (πριν προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής της) ή σε σχέση με τις αρχές Απριλίου (μετά την αύξηση); Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ζητούμενο στη σημερινή συνάντηση του ΟΠΕΚ+, καθώς οι Ρώσοι ασκούν πιέσεις προς τους Σαουδάραβες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τις εκτιμήσεις της Credit Suisse για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας. Η τράπεζα παρέθεσε τις εξής πιθανότητες:

1) Καμία συμφωνία ΟΠΕΚ+ (5%): Οι επαφές της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας καταρρέουν και το Brent υποχωρεί στα 20 δολάρια.

2) Καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ (20%): Αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να συμμετέχουν, τότε και η Ρωσία και η Σ. Αραβία θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις και το Brent θα υποχωρήσει στα 20 δολάρια.

3) Μια μεγάλη συμφωνία (20%): Μείωση περίπου 15 εκατ. βαρέλια από τα τωρινά επίπεδα με τη στήριξη του ΟΠΕΚ+ και των ΗΠΑ με διάρκεια τριών μηνών. Το Brent θα αυξηθεί στα 35-40 δολάρια.

4) Μια μικρή συμφωνία (35%): Άμεσες περικοπές 12-13 εκατ. βαρέλια στον ΟΠΕΚ+ και μικρές μειώσεις στις ΗΠΑ. Το Brent θα αυξηθεί στα 30-35 δολάρια.

5) Μια ακόμα μικρότερη συμφωνία (20%): Οι ΗΠΑ βασίζονται στη φυσική μείωση της παραγωγής τους και προσφέρουν να αγοράσουν 0,8-1 εκατ. βαρέλια για τα στρατηγικά τους αποθέματα. Το Brent θα υποχωρήσει κάτω από τα 30 δολάρια με προοπτική να αυξηθεί στα 35 δολάρια αν η αμερικανική παραγωγή υποχωρήσει φυσικά.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!