“Η Τουρκία διατηρεί την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ”.
Στα ύψη φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει η Τουρκία την ένταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά και την αναταραχή που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορωναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ το γεωτρύπανο «Yavuz» κινείται ανάμεσα στα τεμάχια 8 και 12. Την ίδια ώρα, το έτερο σεισμογραφικό ερευνητικό «Oruc Reis» βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας.
Οι έχοντες γνώση των λεπτών διπλωματικών χειρισμών επισημαίνουν πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επαγρύπνυση για ενδεχόμενη νέα πρόκληση από πλευράς της Άγκυρας. Όπως έχει γράψει το economix.gr (δείτε εδώ), η τουρκική πλευρά θέλει να εντείνει τις προκλητικές πιέσεις της καθώς η Κύπρος έχει δρομολογήσει μία σειρά από γεωτρήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πίεση που θα δημιουργούσε στην Τουρκία η επιτυχής προσπάθεια των ξένων εταιρειών που επιχειρούν στην ΑΟΖ, η Άγκυρα επιδιώκει να διαμορφώσει κλίμα έντασης στο νησί. Μάλιστα, πηγές του κυπριακού ΥΠΕΝ διέψευδαν κατά τις προηγούμενες ημέρες το σενάριο να καθυστερήσουν οι γεωτρήσεις εξαιτίας του κορωναϊού (δείτε εδώ).
Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ καθώς αυτό θα σήμαινε ότι παραιτούνται από τις αξιώσεις τους να αποτελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να επωφεληθούν του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να μπει φρένο στο πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει εκπονηθεί από την Άγκυρα για το επόμενο διάστημα ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα βλέπει με θετική διάθεση το σενάριο σύνδεσης του Κυπριακού με τους υδρογονάνθρακες. Η Λευκωσία, από τη δική της πλευρά, αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη υδρογονανθράκων βοηθάει στη διεθνοποίηση του Κυπριακού και στρέφει εν μέρει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στη μεγαλόνησο – δεδομένης και της παρουσίας ξένων κολοσσών.
Στο πλαίσιο της έντασης της προκλητικής στάσης που διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της απόφασής της να μην παραμείνει άπραγη, η Άγκυρα ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα και την αγορά γεωτρυπάνου που μετονομάστηκε σε «Κανουνί». Προς το παρόν, το Κανουνί παραμένει αγκυροβολημένο μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο της δεκαπενθήμερης καραντίνας ενώ, όπως είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, το «στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος του «Κανουνί», που εισήλθε στην Τουρκία με 35 άτομα προσωπικό της ΤΡΑΟ. Στο πλοίο και το πλήρωμα θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Η συντήρηση και οι τεχνικές εργασίες στο πλοίο μας θα ξεκινήσει μετά το τέλος της εφαρμογής των μέτρων για τον Covid-19».
Σημειώνεται ότι το Κανουνί αγοράστηκε σε δημοπρασία έναντι 37.5 εκατ. δολαρίων από τη Μεγάλη Βρετανία σε δημοπρασία.
ΠΗΓΗ: economix.gr