Skip to main content
| Notaka

“Αύριο η συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών για τα ενεργειακά – Ποια θέματα θα απασχολήσουν”.

 

Την Παρασκευή έχει κλειστεί το ραντεβού μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τις ενεργειακές εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση οι οποίες διεξάγονται από εχθές, αναμένεται αύριο να επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν  στη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και σε εκείνη που αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δυο πλευρές

Στα βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο είχε σταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο προς έγκριση στην Κομισιόν καθώς και  το ζήτημα του λογιστικού ελλείμματος που αναμένεται να προκύψει προς το τέλος του 2020 στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Έμφαση επίσης αναμένεται να δοθεί στο άνοιγμα της αγοράς με την εφαρμογή του Target Model (του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ) το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν κατά καιρούς δηλωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναμένεται να λειτουργήσει – εκτός απροόπτου – τον Ιούνιο.  «Ζυμώσεις» εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και για το ζήτημα της ΔΕΗ σε σχέση με τη δεσπόζουσα θέση στον λιγνίτη. Ήδη, έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα διεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp), οι οποίες ωστόσο δεν είχαν θετική κατάληξη. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι με τη απολιγνιτοποίηση που σχεδιάζει σταδιακά έως το 2023 και οριστικά από το 2028 και μετά, δεν προκύπτει θέμα με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή. Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι΄ αυτό το ΥΠΕΝ πρότεινε την δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ανταγωνιστική τιμή. Στην SPV προτάθηκε αρχικά να συμμετέχουν οι ελληνικές βιομηχανίες της υψηλής τάσης καθώς και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη τη βιομηχανία η οποία διαθέτει μηχανισμό αντιστάθμισης CO2 περιορίζοντας την έκθεση στις διακυμάνσεις των τιμών, και γι΄ αυτό δεν θέλει στο σχήμα τους προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι δεν διαθέτουν ανάλογο μηχανισμό.  

ΠΗΓΗ: insider.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!