«Δολάριο και υπερπροσφορά κατακρημνίζουν το αργό».
Κατρακύλα στις τιμές του αργού καταγράφεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του GLOBEX τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών από την αυξημένη προσφορά αλλά και την ισχυροποίηση του δολαρίου.
Κατρακύλα στις τιμές του αργού καταγράφεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του GLOBEX τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών από την αυξημένη προσφορά αλλά και την ισχυροποίηση του δολαρίου.
Την Παρασκευή οι τιμές σημείωσαν αύξηση όταν η Baker Hughes δήλωσε πως οι ενεργές εξέδρες γεώτρησης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10 προκαλώντας αισιοδοξία πως η αμερικανική παραγωγή μειώνεται. Κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν τη χρησιμότητα του μέτρου ενώ άλλοι το βλέπουν ως δείκτη για την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας της παραγωγής.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ωστόσο μεταξύ των αναλυτών ότι οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι πως οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες – και ειδικά τα μέλη του OPEC – θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή εν μέσω χαμηλών τιμών, για να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά.
“O OPEC αποφάσισε πως, για να αποφύγει μια οριστική μείωση στην παραγωγή, έπρεπε να αντεπιτεθεί για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς ώστε εν καιρώ να ανακάμψουν και οι τιμές”, είπε ο David Hufton της PVM
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό τύπου light sweet με παράδοση τον Ιανουάριο κινούνται πτωτικά κατά 1,25 δολάρια (2,98%) στα 40,65 ενώ αντίστοιχα το Brent του Ιανουαρίου υποχωρούσε 0,83 δολάρια (1,86%), στα 43,83.
“Μια πτώση κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι (για το WTI) αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο” είπε ο Barnabac Chen, αναλυτής commodities για την OCBC και ανέφερε πως οι traders είναι προσεκτικοί καθώς περιμένουν την προσφορά να συνεχίσει να αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα αποθέματα της χώρας σε αργό αυξήθηκαν κατά 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την 13η Νοεμβρίου. “Τα αποθέματα αργού παραμένουν κοντά σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν περισσότερα από 80 χρόνια, για αυτή την εποχή μέσα στο έτος”.
Μάλιστα οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω πίεση στις τιμές όταν θα ξεκινήσει και πάλι η διάθεση ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες. ” Όταν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν είναι πιθανόν να δούμε άλλη μια κατάρρευση στις τιμές”, ανέφερε ο Danielg Ang, αναλυτής ενέργειας στην Philip Futures.
(capital.gr)