«Κέρι: Ενεργειακός Κόμβος η Ελλάδα».
Στην προοπτική μετεξέλιξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, μέσω της πλήρους αξιοποίησης και των στρατηγικής σημασίας αγωγών ΤΑΡ και ΙGB (συνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας), εστίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.
Στην προοπτική μετεξέλιξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, μέσω της πλήρους αξιοποίησης και των στρατηγικής σημασίας αγωγών ΤΑΡ και ΙGB (συνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας), εστίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.
Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε όπως ήταν φυσικό, λόγω επικαιρότητας, το προσφυγικό, όπου ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα προς την Τουρκία, ώστε να γίνει πιο συνεργάσιμη στη διαχείριση της ροής προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για μετεγκατάσταση προσφύγων.
Συζητήθηκε η πρόοδος που παρατηρείται στο Κυπριακό, όπου οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ εξετάσθηκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπου οι ΗΠΑ εμφανίσθηκαν πρόθυμες να ασκήσουν την επιρροή τους για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει διευθέτηση, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την επίσημη, και πλέον διακομματική, ελληνική θέση υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Περιέγραψε τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων επτά μηνών που παρά τις παλινδρομήσεις κατέληξε στην επίτευξη συμφωνίας, και στο πλαίσιο αυτό έθεσε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, θέση με την οποία συμφωνεί η Ουάσιγκτον και για την οποία πιέζει το Βερολίνο.
Ομιλία στον ΟΗΕ
Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Τσίπρας απέρριψε τη «νεοφιλελεύθερη συνταγή», η οποία ακολουθείται στην αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, δε, ότι η επιβολή μέτρων λιτότητας, όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων, έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και διαμέσου αυτής σε άλλα κράτη της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έδειξε ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα ανθρωπιάς, προσφέροντας τροφή και στέγαση σε χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια εύφλεκτη περιοχή, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την άνοδο του τζιχαντισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τις χώρες που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ να τις υλοποιήσουν πλήρως. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αποφέρουν αποτελέσματα και θα υπάρξει συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τις «αναχρονιστικές» συνθήκες εγγυήσεων και την παραμονή ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Αθήνα την αποδεικνύει έμπρακτα με κινήσεις όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητά. Τέλος, μίλησε για μια πραγματιστική πολιτική στα Βαλκάνια, και στο πλαίσιο αυτό αυτό ενέταξε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει προτείνει σειρά ρεαλιστικών ΜΟΕ και με τα Σκόπια.
Αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα, τον λόγο έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε στον διάδρομο σύντομη συνομιλία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με εκπροσώπους των σημαντικότερων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, όπου επιβεβαιώθηκε η σημασία της συνεργασίας της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς όσο και μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 02/10/2015)