Περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ζητά το ΕΒΕΑ
Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων στους 60 μήνες χωρίς ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του: «Είναι σε όλους γνωστές και κυρίως σε εσάς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Καθημερινά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οδηγείται σε διακοπή λειτουργίας και δυστυχώς ο αριθμός αυτός είναι συνεχώς αυξανόμενος. Οι επιχειρηματίες που έχουν χρέη οδηγούνται με την αυτόφωρη διαδικασία στη Δικαιοσύνη και τα χρέη βέβαια παραμένουν χρέη. Κανείς δεν θα ήταν αντίθετος στη λήψη δραστικών μέτρων στις περιπτώσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών. Με μία όμως προϋπόθεση. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται να είναι μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα είναι αποδοτικά και για το Δημόσιο. Δυστυχώς η τελευταία ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποκλείει τη συμμετοχή μεγάλης κατηγορίας οφειλετών, ενώ ακόμη και όσοι ενταχθούν σε αυτή καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»
Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ περιλαμβάνουν:
-Να εξαλειφθεί ο περιορισμός των 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και των 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
-Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής χωρίς καμία προϋπόθεση στις 60 μηνιαίες δόσεις από 24 που προβλέπονται στην υπάρχουσα ρύθμιση.
Επιπλέον, οι προϋποθέσεις που πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να υπάρχει δυνατότητα αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή είναι οι εξής:
α) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των 2 τουλάχιστον τελευταίων ετών.
β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου.
γ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του Α’ βαθμού συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους, ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής.
δ) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
ε) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Επίσης, σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και η οριστική δήλωση ΦΜΥ, οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και προσωρινές δηλώσεις ΦΜΥ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον έχει διενεργηθεί για τα διαστήματα αυτά προσωρινός ή τακτικός φορολογικός έλεγχος, να μην υπάρχει κώλυμα ρύθμισης των χρεών.