“TOTAL Ξεκινάει παραγωγή το Biorefinery της La Mède”.

Παρίσι – Total ξεκίνησε την παραγωγή του στο βιοτεχνικό εργοστάσιο της La Mède στη νοτιοανατολική Γαλλία, με τις πρώτες παρτίδες βιοκαυσίμων να ξεπερνούν τη γραμμή. Είναι το τελευταίο βήμα για τη μετατροπή ενός πρώην διυλιστηρίου πετρελαίου σε ένα νέο συγκρότημα ενέργειας. Το έργο, που εγκαινιάστηκε το 2015, αντιπροσωπεύει κεφαλαιουχική δαπάνη ύψους 275 εκατ. Ευρώ.
Μαζί, αυτές οι νέες δραστηριότητες έχουν διατηρήσει 250 άμεσες θέσεις εργασίας στο La Mède .
Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, το 65% των παραγγελιών για την ανακατασκευή του συγκροτήματος απονεμήθηκε στις τοπικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας 800 θέσεις εργασίας και 140 εκατ. Ευρώ έσοδα. Η Total επένδυσε επίσης 5 εκατ. Ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας Fos-Etang de Berre, κυρίως υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσέλκυση βιομηχανικών σχεδίων και την ανάληψη έργων υποστήριξης. Αυτό είναι πέντε φορές περισσότερο από μια τυπική συμφωνία αναζωογόνησης.
Το βιοαέριο μπορεί να παράγει 500.000 τόνους υδρογονοκατεργασμένου φυτικού ελαίου (HVO), ένα βιοκαύσιμο premium . Η La Mède θα παράγει τόσο βιοντίζελ όσο και καύσιμο βιοντίζελ για την αεροπορική βιομηχανία. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για την επεξεργασία όλων των τύπων πετρελαίου. Τα βιοκαύσιμα της θα γίνουν:
- 60 έως 70% από 100% βιώσιμα φυτικά έλαια (κράμβη, φοίνικα, ηλίανθος κλπ.).
- 30 έως 40% από τα επεξεργασμένα απόβλητα (ζωικά λίπη, μαγειρικό λάδι, υπολείμματα κ.λπ.) για την προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση τον Μάιο του 2018, η Total δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί όχι περισσότερο από 300.000 τόνους φοινικέλαιου ετησίως – λιγότερο από το 50% του συνολικού όγκου των πρώτων υλών που χρειάζονται – και τουλάχιστον 50.000 τόνους γαλλικής καλλιέργειας κράμβης, δημιουργώντας μια άλλη αγορά για την εγχώρια γεωργία.
Όλα τα μεταποιημένα έλαια θα πιστοποιούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας προμήθειας φοινικέλαιου, η Total αναλαμβάνει ένα επιπλέον βήμα, εισάγοντας τον ενισχυμένο έλεγχο της βιωσιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. Παρακάτω).
” Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ομάδες για όλη τη σκληρή δουλειά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μετατρέψουμε το διυλιστήριο μας στο La Mède“, δήλωσε ο Bernard Pinatel, Πρόεδρος της Rafining & Chemicals. ” Τα βιοκαύσιμα είναι πλήρως ανανεώσιμα και μια άμεσα διαθέσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές εδάφους και αεροπλάνων. Όταν παράγονται από βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως στο La Mède, εκπέμπουν πάνω από 50% λιγότερο άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα. Η βιοτεχνία μας θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα βιοκαύσιμα στη Γαλλία που είχαν εισαχθεί προηγουμένως . “
Συνολικές δεσμεύσεις για την αειφορία των πρώτων υλών
Το 100% των πετρελαιοειδών που επεξεργάζονται στο La Mède είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
- Η βιωσιμότητα των πετρελαιοειδών που έχουν υποστεί επεξεργασία από το biorefinery της La Mède είναι εγγυημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιστοποιείται από την πιστοποίηση International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).
- Η πιστοποίηση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα κριτήρια βιωσιμότητας και ανιχνευσιμότητας για τα έλαια σε όλη την αλυσίδα αξίας , από την πηγή έως το διυλιστήριο:
- Μείωση των εκπομπών άνθρακα τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.
- Δεν υπάρχει αποδάσωση.
- Μέθοδοι καλλιέργειας που διατηρούν τη βιοποικιλότητα.
- Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Αυτά τα κριτήρια ενισχύθηκαν το 2019 στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED2) που καλύπτει τις μεταφορές. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει για κάθε κράτος μέλος την κατανάλωση βιοκαυσίμων φοινικέλαιου στο επίπεδο του 2019. Απαιτεί επίσης την προοδευτική μείωση της κατανάλωσης βιοκαυσίμων φοινικέλαιου μεταξύ 2024 και 2030, εκτός εάν το φοινικέλαιο προέρχεται από:
- Αύξηση της απόδοσης των φυτειών μικρών ανεξάρτητων παραγωγών (<2 εκτάρια).
- Ή αύξηση της απόδοσης των φυτειών (> 2 εκτάρια), ικανή να αποδείξει ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των νέων απαιτήσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας.
- Ή εγκαταλελειμμένη γη (δηλαδή δεν εκμεταλλεύεται για 5 χρόνια) ή πολύ υποβαθμισμένη γη.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας προμήθειας φοινικέλαιου, η Total προσέθεσε τους αυστηρότερους ελέγχους και τον έλεγχο της βιωσιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πιστοποίηση .
- Επιλέγοντας υπεύθυνους προμηθευτές και περιορίζοντας τον αριθμό τους , έτσι ώστε τα σχέδια βελτίωσης να μπορούν να συντάσσονται από κοινού και να μπορούν να πραγματοποιούνται επαληθεύσιμα.
- Απαιτώντας από τους προμηθευτές να ενταχθούν στο RSPO 1 , συμφωνώντας να βοηθήσουν τον τομέα να βελτιώσει τη χρήση του βιώσιμου φοινικέλαιου.
- Απαίτηση από τους προμηθευτές να υπογράψουν τις Θεμελιώδεις Αρχές Αγοράς και τον Κώδικα Δεοντολογίας .
- Οι προμηθευτές δεσμεύονται για τις ακόλουθες αρχές και συμφωνούν να ελέγχονται από τη Total στους ακόλουθους τομείς: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας, την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ασφάλειας · την προστασία του περιβάλλοντος; πρόληψη της διαφθοράς, των συγκρούσεων συμφερόντων και της απάτης. συμμόρφωση με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία · και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
- Δημιουργώντας μια ειδική ομάδα αειφορίας και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα για να έχει ένας εξωτερικός εμπειρογνώμονας να αξιολογεί τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε προμηθευτή που έχει επιλεγεί.
Η Total δημοσιεύει διαφανώς τον κατάλογο των ελαιοτριβείων από τα οποία προέρχεται το φοινικέλαιο της στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος La Mède για κάθε παράδοση.
Συμμετοχή του συνόλου στην έρευνα και ανάπτυξη βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς
- Η Total εργάζεται για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς ή προηγμένης τεχνολογίας, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα, τη συλλογή και τα τεχνολογικά εμπόδια.
- Αυτά τα καύσιμα θα συμπληρώσουν, αντί να αντικαταστήσουν, τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σήμερα, το 97% των βιοκαυσίμων που παράγονται παγκοσμίως είναι πρώτης γενιάς.
- Την τελευταία δεκαετία, η Total δαπάνησε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για την προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη βιοκαυσίμων .
- Το σύνολο εξετάζει διαφορετικές οδούς μετατροπής βιομάζας, όπως η θερμοχημική, η βιοτεχνολογία και τα άλγη.
- Η Total εργάζεται στα δικά της εργαστήρια και μέσω εταιρικών σχέσεων Ε & Α με κατασκευαστές, νεοσύστατες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ιδιωτικά εργαστήρια, όπως BioTfueL, Novogy και Renmatix.
