14:12 “Eesti Gaas: “Θέλουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε γειτονικές χώρες””.
Ο εσθονικός διανομέας φυσικού αερίου Eesti Gaas σήμερα διαθέτει 11 πρατήρια καυσίμων που διανέμουν τόσο τα κανονικά φυσικό αέριο όσο και το βιομεθάνιο. Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να προσθέσει τη διανομή ΥΦΑ στις δραστηριότητές της. Ο Kalev Reiljan, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Eesti Gaas, μιλάει στην PetrolPlaza σχετικά με την εσθονική αγορά και τις δυνατότητες βιομεθανίου.

Το 2016-2018, ο Kalev Reiljan εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Χ της Telia. νωρίτερα, ήταν ΚΟΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη Sonera της Φινλανδίας. Ο Reiljan αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο TalTech, έχοντας εξειδίκευση στην επιχειρηματική διοίκηση, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ινστιτούτο IMD της Ελβετίας.

Ε. Πότε αποφάσισε η Eesti Gaas να επενδύσει σε σταθμούς καυσίμων για οχήματα φυσικού αερίου;
Η παραδοσιακή επιχείρηση της Eesti Gaas είναι η διανομή και πώληση φυσικού αερίου. Η επένδυση σε σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου είναι μια φυσική επέκταση της επιχείρησης που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Ήταν ένα λογικό βήμα. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Εσθονία και είμαστε ο κύριος λιανοπωλητής. Ξεκινήσαμε με την επένδυση σε πρατήρια καυσίμων το 2010.
Ε. Τον Δεκέμβριο, ανοίξατε τρεις νέους ιστότοπους, οι οποίοι τροφοδοτούν το συνολικό σας δίκτυο σε 11 σταθμούς. Τι σχέδια ανάπτυξης έχετε για το εγγύς μέλλον;
Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πρατήρια καυσίμων CNG και τώρα εξετάζουμε το ΥΦΑ. Εργαζόμαστε ήδη με αυτά τα καύσιμα για πλοία – ανεφοδιάζουμε το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο στη Βαλτική Θάλασσα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε σταθμούς LNG. Όσον αφορά το CNG, κατά μέσο όρο έχουμε χτίσει τρεις τοποθεσίες ανά έτος και σκοπεύουμε να επεκταθούμε στις γειτονικές μας χώρες, όπως η Λετονία και η Λιθουανία. Επίσης με σταθμούς LNG.
Ε. Υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σταθμούς ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Εσθονία;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη αγορά στη Βαλτική. Οι εταιρείες μεταφορών δεν έχουν ακόμη επενδύσει σε φορτηγά με LNG. Εξαρτάται επίσης από εμάς να αρχίσουμε την υλοποίηση της υποδομής τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το ΥΦΑ δεδομένου ότι προσφέρει σαφείς οικονομίες στην κατανάλωση καυσίμων και είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.
Ερ .: Θα προσθέσετε δοχεία υγροποιημένου φυσικού αερίου στο υφιστάμενο δίκτυο σας ή θα ανοίξει ο Eesti Gaas νέους σταθμούς αποκλειστικά αφιερωμένους στο ΥΦΑ;
Λόγω της διαφορετικής φύσης αυτών των δύο αγορών – CNG που χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά οχήματα και τις δημόσιες μεταφορές, και το ΥΦΑ κυρίως με φορτηγά – θα χρειαστεί πιθανώς να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές τοποθεσίες. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να συνδυάσουμε τις δύο.

Ο κύριος μοχλός για τα οχήματα CNG είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες – ορισμένες πόλεις στην Εσθονία έχουν ήδη μεταφέρει τις δημόσιες μεταφορές τους σε λεωφορεία CNG. Εκεί προέρχεται η πλειοψηφία της κατανάλωσης. Όσον αφορά τα ιδιωτικά οχήματα, η αγορά αναπτύσσεται, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρή, μόνο ένα μικρό μερίδιο της αγοράς αυτοκινήτων λειτουργεί με φυσικό αέριο. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων αρχίζουν να παράγουν νέα μοντέλα που τροφοδοτούνται από το CNG.
Ερ. Όλοι οι σταθμοί σας εξυπηρετούν τόσο τα κανονικά CNG όσο και το βιομεθάνιο. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του βιομεθανίου;
Είμαστε οι μεγαλύτεροι διανομείς και έμποροι βιομεθανίου στην Εσθονία. Το βιομεθάνιο έχει πολύ σαφή χρήση και όφελος για τη μεταφορά. Αναμιγνύεται με τακτικό CNG και πωλείται ως συμπιεσμένο πράσινο αέριο. Βλέπουμε μια αυξανόμενη ανάγκη για το βιομεθάνιο. Προφανώς, η αναγκαιότητα βασίζεται σε περιβαλλοντικούς λόγους και στην ανάγκη μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Ε. Το βιομεθάνιο που χρησιμοποιείται από την Eesti Gaas παράγεται στο εργοστάσιο της Kunda. Ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή φυσικού αερίου;
Κυρίως βιομεθάνιο στην Εσθονία παράγεται ως παραπροϊόν της κυτταρίνης. Αν κοιτάξετε τη σκανδιναβική αγορά, η κυτταρίνη είναι επίσης η κύρια πηγή παραγωγής βιομεθανίου. Βλέπουμε μια σαφή αύξηση στην παραγωγή βιομεθανίου από τη γεωργία, ειδικά εκείνες τις περιοχές όπου έχετε εκτρεφόμενα ζώα.
Ε. Το τοπικό φυσικό αέριο είναι ελαφρώς πιο ακριβό από το κανονικό ΠΦΑ. Είναι το κοινό ανοικτό να πληρώσει λίγο επιπλέον για το πράσινο φυσικό αέριο;
Η κυβέρνηση της Εσθονίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν μηχανισμούς για την επιδότηση της παραγωγής και χρήσης βιομεθανίου. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο περισσότερο γι ‘αυτό. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των Εσθονών αυξάνεται συνεχώς και είναι η κινητήρια δύναμη για τη χρήση του βιομεθανίου.
Ε. Ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, σκεφτήκατε να εγκαταστήσετε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ορισμένες από τις τοποθεσίες σας; Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς EV στην Εσθονία;
Ένας τομέας στον οποίο αυξάνουμε σήμερα την παρουσία μας είναι η ηλιακή ενέργεια. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στην Εσθονία. Αν μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα, η Εσθονία δεν ήταν πολύ δραστήρια για την προώθησή τους. Το ποσό των ΕΕΥ στη χώρα εξακολουθεί να είναι μικρό. Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά την κατάσταση και αν δούμε κίνηση στην αγορά, θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας.
Ένα μέρος από τους σταθμούς ανεφοδιασμού και την ηλεκτρική ενέργεια, η μεγαλύτερη επένδυσή μας αφορά τη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Σε μερικούς μήνες θα ολοκληρώσουμε ένα νέο έργο που θα αυξήσει το μερίδιό μας στην αγορά. Οι ανησυχίες για το περιβάλλον ωθούν τη χρήση ΥΦΑ για τα πλοία. Οι εκπομπές CO2 που παράγονται από πλοία στη Βαλτική Θάλασσα είναι περισσότερο από το σύνολο που παράγεται από την Εσθονία. Όταν τα πλοία μετακινούνται από πετρέλαιο ντίζελ σε ΥΦΑ, θα βελτιώσει την κατάσταση της περιοχής.
POPEK.GR
