“Mamidoil: Στα Χέρια των Τραπεζών η Pre Pack Συμφωνία Διάσωσης”.
Με αργά βήματα προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας ρωσικών συμφερόντων, Cetracore Energy, για τη διάσωση της Mamidoil- JetOil, το καθεστώς προστασίας της οποίας από πιστωτές έχει λήξει από τις 24 Μαρτίου.
Του Χρήστου Κίτσιου,
Με αργά βήματα προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας ρωσικών συμφερόντων, Cetracore Energy, για τη διάσωση της Mamidoil- JetOil, το καθεστώς προστασίας της οποίας από πιστωτές έχει λήξει από τις 24 Μαρτίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά από μήνες διαβουλεύσεων η πλευρά του υποψήφιου αγοραστή υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στις τράπεζες το σχέδιο της για τη συμφωνία διάσωσης.
Το σχέδιο στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών ( σ.σ άρθρα 106 β και θ) και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος, που θα καταβάλει ο επενδυτής ( σ.σ το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού από τον αγοραστή.
Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cetracore προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ( σ.σ περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Εναλλακτικά, προτείνεται το τίμημα να μειωθεί και να αναλάβει μέρος του υφιστάμενου δανεισμού της Mamidoil η νέα εταιρεία, που θα περάσει υπό τον έλεγχο της Cetracore. Μια τέτοια κίνηση πιθανώς να διευκόλυνε τους πιστωτές ως προς το λογιστικό χειρισμό των απαιτήσεών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μέρος του δικτύου, τα assets που υποστήριζαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Mamidoil και την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας.
Οι τράπεζες καλούνται να τοποθετηθούν επί του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης, που κατέθεσε η Cetracore, ενώ περιμένουν το proof of funds από την πλευρά του ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Με βάση τους μέχρι τώρα αργούς χρόνους, στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία δεν μπορούν να διατυπώσουν ακριβή εκτίμηση για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία και θα κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών.
Ενδεικτικό της δυσκολίας, με την οποία προχωρούν οι συζητήσεις, είναι ότι το σχέδιο των όρων μεταβίβασης (head of terms) ήταν σε συζήτηση για αρκετές εβδομάδες, πριν υπογραφεί, ενώ υπήρχαν ενστάσεις από πλευράς κάποιων τραπεζών για το ύψος του «haircut».
Τα δάνεια και οι υποθήκες των τραπεζών
Σημειώνεται ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).
Η Εθνική από την πλευρά της έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο, ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα, που καταβάλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως στη Motor Oil.
Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFGΕurope Holdings ( 80,1%) και απευθείας την Rosneft ( 19,9%).
ΠΗΓΗ: Euro2day