«ΕΛΠΕ – Βγαίνουν στις αγορές το επόμενο εξάμηνο».
Έξοδο στις διεθνείς αγορές ομολόγων για το δεύτερο εξάμηνο μελετούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ προσδοκούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα διυλιστήρια δεν είχαν παραγωγή λόγω του τραγικού δυστυχήματος στον Ασπρόπυργο.
Έξοδο στις διεθνείς αγορές ομολόγων για το δεύτερο εξάμηνο μελετούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ προσδοκούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα διυλιστήρια δεν είχαν παραγωγή λόγω του τραγικού δυστυχήματος στον Ασπρόπυργο.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας στις 24 Μαίου το οικονομικό περιβάλλον σταδιακά θα βελτιώνεται και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (χαμηλά επιτόκια) δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν έξοδο στις αγορές ομολόγων.
Τα “ΕΛ.ΠΕ” πέτυχαν επίσης δύο ακόμη ρεκόρ: Το πρώτο αφορά στις εξαγωγές καθώς αυτές αντιστοιχούν στο 55% από 50% πέρυσι του συνόλου των πωλήσεων αλλά και στην κερδοφορία του κλάδου των πετροχημικών με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 25 εκατ. ευρώ.
Αυτοί οι δύο λόγοι σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων σε ναυτιλία και αεροπορία, τη βελτίωση των μεριδίων της καθώς και στα υψηλά περιθώρια στην εγχώρια αγορά κράτησαν ισχυρή την κερδοφορία του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Φυσικά, δύο ακόμη στρατηγικές της διοίκησης συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα:
Η πρώτη έχει να κάνει με την επιλογή της πληρωμής ποσοτήτων αργού με μετρητά, και άρα οι τιμές προμήθειας ήταν καλύτερες, καθώς και στη βελτιωμένη απόδοση των διυλιστηρίων.
Όπως επισημάνθηκε στους αναλυτές, τα ΕΛ.ΠΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν να αντιμετωπίσουν την πτώση κατά 7% των πωλήσεων των καυσίμων στην εγχώρια αγορά (-22% στο πετρέλαιο θέρμανσης, -2% στη βενζίνη και αύξηση 4% στο ντίζελ).
Την αρνητική επίπτωση κατά 40 εκατ. ευρώ των αποτελεσμάτων τους από τις έκτακτες προβλέψεις της ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι σε βάρος της ΔΕΠΑ επιδικάστηκε ποσό 100 εκατ. ευρώ με απόφαση της διαιτησίας για διαφορές σε σχέση με την τουρκική Botas.
Εξάλλου, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ αναμένει για το 2016 η θυγατρική της εταιρία στην ηλεκτρική ενέργεια Elpedison να έχει έσοδα της τάξης των 15 με 17 εκατ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό των ΑΔΙ. Η Elpedison πάντως είχε EBITDA 7 εκατ. ευρώ λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η υπεραπόδοση των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης αλλά και η επαναφορά, μετά τις εργασίες συντήρησης, και του συγκροτήματος hydrocrackerστην Ελευσίνα αναμένεται να φέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το γεγονός του περσινού αναγκαστικού shutdown του Ασπροπύργου λόγω του τραγικού δυστυχήματος.
πηγή : businessenergy.gr
