«Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις έρευνες πετρελαίου – Οι περιοχές και οι μνηστήρες».
Γρηγορότερη διαδικασία παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών για έρευνες πετρελαίου αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, υπό τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Γρηγορότερη διαδικασία παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών για έρευνες πετρελαίου αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, υπό τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ενώ ο προηγούμενος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είχε υπογράψει απόφαση που παρέτεινε έως την 31η Οκτωβρίου την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν τα ΕΛΠΕ και η Energean, την περασμένη εβδομάδα οι δύο εταιρίες κλήθηκαν για έναρξη διαπραγματεύσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή το επόμενο στάδιο μετά την αξιολόγηση των προσφορών.
Έτσι, η διαδικασία επανέρχεται κοντά στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών στις αρχές Ιουλίου και έναρξη στη συνέχεια διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές για βελτίωση των προσφορών τους.
Οι περιοχές που διατέθηκαν για έρευνα είναι της Άρτας – Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Πελοποννήσου. Η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean Oil and Gas (Πρίνος).
Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.
Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).
Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές εκδήλωσε στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το υπουργείο και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της «σύμβασης μίσθωσης» ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Ωστόσο, τελικά η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν. Ως βασική αιτία της υπαναχώρησης της ιταλικής εταιρίας θεωρήθηκε η γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλούσε η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, όπως και οι τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, λίγες μέρες προ των εκλογών του Ιανουαρίου, για πλήρη διαφωνία ως προς τον τύπο της σύμβασης με τον οποίο θα παραχωρούνται για έρευνες οι περιοχές και ανατροπή του ισχύοντος πλαισίου.
(M. Καϊταντζίδης, Euro2day, 3/8/2015)