«Η. Μπέλλος: “Ναυάγιο στα …μουλωχτά” για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη».
Το χρονικό ενός “προαναγγελθέντος ναυαγίου” εξελίσσεται από χτες σε σχέση με τον διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, λέγεται στην αγορά. Όπως εκτιμάται και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μόνο μία κοινοπραξία πρέπει να υπέβαλε χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε η σχετική προθεσμία, προσφορές για συνολικά τρία από τα 20 οικόπεδα που αφορούσε ο διαγωνισμός.
Το χρονικό ενός “προαναγγελθέντος ναυαγίου” εξελίσσεται από χτες σε σχέση με τον διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, λέγεται στην αγορά. Όπως εκτιμάται και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μόνο μία κοινοπραξία πρέπει να υπέβαλε χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε η σχετική προθεσμία, προσφορές για συνολικά τρία από τα 20 οικόπεδα που αφορούσε ο διαγωνισμός.
Η εξέλιξη κρίνεται από στελέχη της διεθνούς ενεργειακής βιομηχανίας ως “ναυάγιο” και αποδίδεται στο γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας παρά την τεράστια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα για την χώρα. Αποδίδεται επίσης στην σημαντική πτώση των τιμών του αργού κατά το τελευταίο έτος. Κύκλοι της αγοράς όμως ενημερώνουν το capital.gr πως τουλάχιστον δυο μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές θα μπορούσαν και ήθελαν να υποβάλλουν προσφορά εφόσον ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας ξεκαθάριζε και για τούτο το λόγο ανέμεναν πως θα μετατεθεί η ημερομηνία.
Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι στην κοινοπραξία που υπέβαλε τελικά πρόταση μετέχει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επισήμως στελέχη της διοίκησης. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της έρευνας υπεράκτιων κοιτασμάτων, είναι σαφές ότι ο όμιλος έχει εταίρο στην προσφορά του, η οποία, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είναι είτε η γαλλική Total, η οποία ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που είχαν αγοράσει όλο το πακέτο δεδομένων της νορβηγικής PGS, είτε η ιταλική Edison, η οποία είναι παρούσα χρόνια στην Ελλάδα στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος και συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον Πατραϊκό Κόλπο.
Όλα αυτά παραμένουν όμως ακόμη στην σφαίρα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων, καθώς το ΥΠΑΠΕΝ χτες δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές! Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό και προξενεί εντύπωση, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν κανείς αναλογιστεί ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και έληγε ο διαγωνισμός για τις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, το ΥΠΑΠΕΝ, υπό τη σημερινή του ηγεσία, είχε ανακοινώσει κανονικά τις εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορά -συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean η οποία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα παραγωγός πετρελαίου στην Ελλάδα και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υποβάλει προσφορά στον τρέχοντα διαγωνισμό.
Τί άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες και το ΥΠΑΠΕΝ κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα ονόματα των εταιρειών; “Πιθανότατα το γεγονός ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για μία ενδιαφερόμενη κοινοπραξία” σημειώνουν παράγοντες σε γνώση των σχετικών εξελίξεων. Προσθέτουν δε πως “η εξέλιξη αποδεικνύει – ακόμη και αν μαζί με τα ΕΛΠΕ είναι μία εκ των δύο εταιρειών που προαναφέραμε και όχι κάποια από την …Βενεζουέλα ή την Ρωσία – ότι ήταν λανθασμένη η επιμονή του Π. Λαφαζάνη και του επιτελείου του να μην δώσει παράταση σε μία διαδικασία που φώναζε ότι θα εξελισσόταν αρνητικά”. Γιατί, “δεν είναι μόνο το ελληνικό ρίσκο που αποθαρρύνει επενδύσεις αλλά και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου – αγγίζει σχεδόν το 20% ο νέος γύρος υποχώρησης από τον Μάιο και μετά – ειδικά όταν αναφερόμαστε σε περιοχές αχαρτογράφητες και χωρίς αποδεδειγμένα κοιτάσματα, όπως τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα που βγήκαν στον διαγωνισμό”.
Πότε θα λυθεί το μυστήριο; Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, όταν αποσφραγισθούν οι φάκελοι των προσφορών, κάτι που, όμως, στην περίπτωση του διαγωνισμού για τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας είχε συμβεί …δυόμιση μήνες μετά την κατάθεση των προσφορών και ενώ, όπως προαναφέραμε, τα ονόματα είχαν γίνει γνωστά εξ αρχής! Εκτός εάν η τακτική του Υπουργείου ξεπεραστεί από τις ανακοινώσεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι φερόμενες ως εμπλεκόμενες εταιρείες από τις χρηματιστηριακές τους αρχές.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προκηρυχθεί δεύτερος γύρος γα τα υπόλοιπα 17 οικόπεδα αν και η de facto απογοητευτική εξέλιξη του πρώτου γύρου εκτιμάται ότι υπονομεύει το όλο εγχείρημα τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.
(capital.gr, 15/7/2015)