Skip to main content
| I | , ,

Βυθίζεται το αργό πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών ότι οι τραπεζικοί τριγμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπορεί να πυροδοτήσουν ύφεση

Το Brent, υποχώρησε χθες Τετάρτη 15/2 στα 72,30 δολάρια το βαρέλι (-6,6%), ανακάμπτοντας μερικώς (στα 74,30 δολάρια) αργά το βράδυ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI υποχώρησαν περισσότερο από 7% μέχρι τα 66,24 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έντονα χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου, καθώς οι έμποροι ανησυχούν ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν περισσότερο από 7% στα 66,24 δολάρια το βαρέλι κι αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του WTI από τις 12 Ιουλίου 2022, όταν έπεσε με -7,9%.

Το αργό Brent, που θεωρείται ως διεθνής δείκτης αναφοράς της τιμής του αργού, υποχώρησε μέχρι τα 72,30 δολάρια το βαρέλι (-6,6%).

Η πτώση σημειώθηκε καθώς στις διεθνής αγορές υψηλότερου ρίσκου η πτώση ήταν αναπόφευκτη μετά την είδηση ότι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα παράσχει περισσότερη βοήθεια στην τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα νέα οδήγησαν σε πτώση άνω του 20% στις μετοχές της τράπεζας που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Έγινε επίσης ανησυχία για την κατάσταση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Το άγχος στις μικρότερες τράπεζες οδήγησε την Goldman Sachs να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

«Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman. «Οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του εμπορικού και βιομηχανικού δανεισμού των ΗΠΑ, το 60% του δανεισμού για κατοικίες, το 80% του δανεισμού σε εμπορικά ακίνητα και το 45% του καταναλωτικού δανεισμού».

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν λάβει επιθετικά βήματα για να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά οι ανησυχίες για το άγχος σε ορισμένες τράπεζες παραμένουν», πρόσθεσαν. «Η συνεχιζόμενη πίεση θα μπορούσε να αναγκάσει τις μικρότερες τράπεζες να γίνουν πιο συντηρητικές όσον αφορά τον δανεισμό προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθούν στις αναλήψεις των καταθετών και η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει τη συνολική ζήτηση».

Η Federal Reserve πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. Στην αρχή της εβδομάδας οι έμποροι είχαν τιμολογήσει σε τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME δείχνει τώρα σχεδόν μια πιθανότητα 2 προς 1 να παραμείνουν τα ποσοστά στα τρέχοντα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!