Skip to main content
| I | ,

Ρεκόρ λειτουργικών κερδών στα 1,6 δισ. ευρώ το 2022 για τη Helleniq Energy

Διαβάσαμε στο mononews.gr (από τη Μαρίνα Πρωτονοταρίου)

Το στόχο για μια εξίσου καλή χρονιά και το 2023 όπως ήταν το 2022, επεσήμανε η διοίκηση HELLENiQ ENERGY, παρουσίαζοντας τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της και  τις καλές επιδόσεις του 2022, κατά την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι το 2022 σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση του ομίλου στην ιστορία του, αλλά και ότι αναμένονται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Στρατηγική του ομίλου είναι να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του σύμφωνα με το Vision 2025, και η ανάπτυξη στις ΑΠΕ αλλά και να διατηρηθεί η αποδοτικότητα της κύριας δραστηριότητάς του που εξασφαλίζει σημαντικές υπεραξίες.

Όπως αναφέρθηκε, δεν αναμένεται να επιβαρυνθούν οι εταιρείες του κλάδου των διυλιστηρίων με συνεισφορά αλληλεγγύης του 2023.

Όσον αφορά το τελικό ποσό που θα επιβαρύνει την εταιρεία από τη συνεισφορά αλληλεγγύης  για το 2022, τονίστηκε ότι  αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες και να δοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία έχει κάνει σχετική πρόβλεψη 304 εκ. ευρώ που επιβαρύνει την κερδοφορία του 2022.

Τα δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη της HELLENiQ ENERGY διαμορφώθηκαν στα € 890 εκατ., επιβαρυμένα από την  λόγω της πρόβλεψη άνω των € 304 εκατ. για τη Συνεισφορά Αλληλεγγύης, αλλά και ενισχυμένα από την αποτίμηση αποθεμάτων, κατά €100 εκατ..

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος € 0,50/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα € 1,15/μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή € 0,40/μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το προσωρινό μέρισμα € 0,25/μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί.

Τονίστηκαν, κατά την τηλεδιάσκεψη,  οι πολύ καλές επιδόσεις του ομίλου στη διαχείριση της κρίσης, στην αντικατάσταση του προμηθευόμενου αργού από την Ρωσία με άλλες πηγές, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης η εταιρεία απομακρύνθηκε από το ρωσικό αργό από την αρχή του 2022 ακόμη κι αν δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει και πέτυχε να το αντικαταστήσει από την αγορά.

Σημείωσε ότι έγινε σημαντική πρόοδος στο μετασχηματισμό του ομίλου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Vision2025 , αν και τα καλά αποτελέσματα δεν προκύπτουν από το μετασχηματισμό. Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση ώστε η εταιρεία να είναι σε καλύτερη θέση στο μέλλον.

Όσον αφορά το 2023, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αν τα περιθώρια διύλισης συνεχίσουν στα σημερινά επίπεδα, οι επιδόσεις του ομίλου θα είναι εξίσου καλές.

Επιπλέον 600 MW στις ΑΠΕ σε 18 μήνες

Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας, είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της HELLENiQ ENERGY, είναι 341 εκατ. ευρώ, και πρόκειται να ενισχυθεί κατά 600MW μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο αδειών ΑΠΕ του ομίλου φτάνει τα 2,5 GW από τα οποία το 1 GW θα έχει υλοποιηθεί το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030.

Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

…διαβάστε περισσότερα στο mononews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!