Skip to main content
| I | , , ,

Κατάσχεση τάνκερ με ρωσικό πλήρωμα στην Αλβανία – Έρευνα για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Είχε φορτώσει 22.500 τόνους πετρελαίου από το τουρκικό τάνκερ «Fidan» στον Λακωνικό Κόλπο, χωρίς πιστοποιητικό προέλευσης

Τάνκερ με σημαία Λιβερίας, ύποπτο για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εντοπίστηκε στα αλβανικά χωρικά ύδατα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Embargo, το Grace Felix (IMO: 9391402) και το 22μελές πλήρωμά του (κυρίως ρωσικής υπηκοότητας), ακινητοποιήθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το πλοίο βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο έξω από το “Porto Romano” στο Δυρράχιο.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, το φορτίο 22.500 τόνων συνολικής χρηματιστηριακής αξίας άνω των 18 εκατ. δολαρίων φέρεται να είχε παραγγείλει μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών («AV International Group» με ιδιοκτήτη τον Piro Bare, μεταξύ άλλων, διαχειριστή του «Porto Romano»).

Το «Grace Felix» (τον περασμένο Αύγουστο πέρασε έλεγχο ως «Cape Guinea») ναυπηγήθηκε το 2008, έχει χωρητικότητα 23.400 τόνους και μήκος 185 μέτρα. Φέρεται να είχε γερμανική ιδιοκτησία με διαχειριστή μια νορβηγική εταιρεία, αλλά στις βάσεις δεδομένων ναυτιλίας καταγράφεται φέτος τον Ιανουάριο αλλαγή ονόματος και ιδιοκτησίας, στην GRACE FELIX SHIPPING LTD (ΙΜΟ 6380531) με γραφεία στην Κύπρο, όπως και νέα διαχειρίστρια/operator η CYMARE SHIPMANAGEMENT LTD στην ίδια διεύθυνση (Care of Cymare Shipmanagement Ltd , Office 301, 3rd Floor, 5A, Georgiou Neofytou Avenue, Mesa Geitonia, 4006 Limassol, Cyprus).

Grace Felix

«Το Grace Felix είχε αναχωρήσει από το Αζερμπαϊτζάν και φέρεται ότι στη συνέχεια φορτώθηκε με πετρέλαιο από άλλο πλοίο κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην Ελλάδα, με ποσότητα 22.500 τόνων πετρελαίου ντίζελ», εξηγεί η αστυνομία στην ανακοίνωσή της (από τον Λακωνικό Κόλπο, όπως αναγράφεται στο AIS).

Προς το παρόν έχει συλληφθεί ο πλοίαρχος, Aleksei Smaznov.

Οι αλβανικές αρχές υποψιάζονται ότι το πετρέλαιο που φορτώθηκε καθ’ οδόν από το τουρκικό δεξαμενόπλοιο «Fidan» (μέσω της τουρκικής εταιρείας Ses Dmç Group) προήλθε από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σήμερα υπό εμπάργκο, και τα καύσιμα έχουν διακινηθεί λαθραία, καθώς δεν παρουσιάστηκαν πιστοποιητικά προέλευσης. Το «Fidan» (IMO: 9423736) χωρητικότητας 49.999 τόνων έχοντας ολοκληρώσει τις μεταγγίσεις πετρελαίου έφυγε το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου από τον Λακωνικό Κόλπο και ήδη έχει επιστρέψει στο Novorossiysk.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η διαδικασία εισαγωγής του καυσίμου (πριν το πλοίο περάσει σε αλβανικά χωρικά ύδατα) «κόλλησε» στο Τελωνείο ελλείψει εγγράφων πιστοποιητικών προέλευσης και ο ιδιοκτήτης της AV International, Piro Bare, αποφάσισε… να παραιτηθεί του φορτίου.

ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=afH18WvzUzk

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά παρόμοιων επιχειρήσεων όπου λαθραία καύσιμα έχουν κατασχεθεί στα αλβανικά χωρικά ύδατα. Εκτιμάται ότι σε τέσσερις πρόσφατες επιχειρήσεις κατασχέθηκαν σχεδόν 200.000 τόνοι ύποπτου λαθραίου πετρελαίου από τη Ρωσία και τη Λιβύη, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Ιανουάριο, η αστυνομία είχε συλλάβει 13 άτομα, μεταξύ των οποίων δέκα αλλοδαπούς και τρεις Αλβανούς, για προσπάθεια λαθρεμπορίας 62.000 τόνων πετρελαίου από τη Λιβύη. Τον Ιούλιο του 2022, είχε κατασχεθεί ένα μηχανοκίνητο αλιευτικό σκάφος με περίπου 80.000 τόνους πετρελαίου πάνω του. Περίπου 25.000 τόνοι βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ άλλοι 2.275 τόνοι βρέθηκαν ένα μήνα αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!