Skip to main content
| I | , ,

Δίκτυο σταθμών υδρογόνου και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τη Motor Oil

Για το επενδυτικό πρόγραμμα διασφάλισε από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ

Υποδομές και για την εξυπηρέτηση μέσων μεταφοράς που θα κινούνται με υδρογόνο προσθέτει στο δίκτυό της η Motor Oil, παράλληλα με την ενίσχυση του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχει εγκαταστήσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Το διυλιστήριο της Koρίνθου, που μετεξελίσσεται σταδιακά σε ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη ενεργειακή εταιρεία, διασφάλισε από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση, η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα, προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 3.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς.

Οι υποδομές για τα μέσα μεταφοράς που κινούνται με υδρογόνο θα περιλαμβάνουν μία ηλεκτρολυτική κυψέλη για την παραγωγή υδρογόνου, σταθμό τροφοδοσίας για τη φόρτωση υδρογόνου στα ρυμουλκούμενα βυτία, ρυμουλκούμενα βυτία υδρογόνου και σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 49% των έργων που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επένδυσης θα βρίσκεται εντός του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Εκτιμάται επίσης ότι το 100% του δικτύου θα εγκατασταθεί σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και σε περιφέρειες μετάβασης και συνοχής.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Motor Oil Hellas ανακοινώθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της δανειακής συμφωνίας από τους Ιωάννη Καλτσά, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο, και Πέτρο Τζαννετάκη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ για επιχειρηματικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Τζαννετάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΕΤΕπ ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα του ομίλου της Motor Oil προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πράσινα καύσιμα που έχουν μεγάλη σημασία για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας», επισήμανε.

«Mέσω της χρηματοδότησης αυτού του καινοτόμου έργου, το οποίο διαθέτει βιώσιμα και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, η ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των οδικών μεταφορών προς την κατεύθυνση του υδρογόνου και της ηλεκτρικής κίνησης και την αυξημένη βιωσιμότητα, παρέχοντας παράλληλα ένα μήνυμα για την τόνωση της περαιτέρω χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες σε παρόμοια έργα», δήλωσε από πλευράς της ETEπ ο κ. Καλτσάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!