Skip to main content
| I | , , ,

«Ώρα μηδέν» για ρωσικό ντίζελ και βενζίνη στην Ευρώπη

Ενεργοποιείται το δεύτερο εμπάργκο, με πλαφόν 100 δολ./βαρέλι στο ντίζελ και 45 δολ. στο μαζούτ Ντίζελ, βενζίνη και κηροζίνη από τη Ρωσία τέλος, από την Κυριακή: Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισάγουν ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, καθώς τίθεται σε ισχύ το δεύτερο μέρος του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Από τη Ναυτεμπορική / του Μιχάλη Ψύλου

Οι αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για ταραγμένους καιρούς. Άλλωστε, η Ρωσία ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικά σημαντική για την προμήθεια ντίζελ σε όλη την Ευρώπη. Το ερώτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αν το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ντίζελ και της βενζίνης στα ευρωπαϊκά πρατήρια.

Στις αρχές του χρόνου, πάνω από το ένα τέταρτο των εισαγωγών ντίζελ της Ευρώπης εξακολουθούσε να προέρχεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων που αναλύθηκαν από την S&P Global. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ημερήσιο όγκο σχεδόν 450.000 βαρελιών. Οι περισσότεροι ειδικοί στην αγορά πετρελαίου συγκλίνουν στην άποψη ότι το νέο ευρωπαϊκό εμπάργκο θα μπορούσε όντως να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στην αντλία στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες στράφηκαν στο ντίζελ για να αντικαταστήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Αυτή η στροφή έχει πλέον εξαφανιστεί λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, στις αρχές Φεβρουαρίου κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψει ο χειμώνας – και τότε οι τιμές του ντίζελ θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν ξανά.

Στις 5 Δεκεμβρίου είχε τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού με δεξαμενόπλοια. Μέχρι στιγμής οι διαταραχές στην αγορά που προκλήθηκαν από το εμπάργκο του ρωσικού αργού πετρελαίου ήταν περιορισμένες.

Ορισμένοι αναλυτές περίμεναν αξιοσημείωτες αυξήσεις των διεθνών τιμών ως αποτέλεσμα του εμπάργκο, ωστόσο το brent υποχωρεί και έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 76 δολάρια.

160 εκατ. €/ημέρα υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλήγμα που προκαλεί στη Μόσχα το πρώτο εμπάργκο που επέβαλε η Ευρώπη στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από 5 Δεκεμβρίου 2022.

Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτή την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών-μελών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία, που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της Ε.Ε. και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!