Skip to main content

Επιστολή ΠΟΠΕΚ στον υπ. Ανάπτυξης για κατάργηση πλαφόν καυσίμων και προστίμων ενημέρωσης του fuelprices.gr

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, τεκμηριώνοντας την ανάγκη να καταργηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βασικών καυσίμων και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για την παράλειψη ανανέωσης – τήρησης τιμών κάθε εβδομάδα στο παρατηρητήριο καυσίμων fuelprices.gr όταν… δεν έχουν αλλάξει οι τιμές.

Αναλυτικά η επιστολή (αρχείο pdf):

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε την δήλωση- παραδοχή σας ότι αφενός «δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα» και αφετέρου ότι τα όποια πρόστιμα μπαίνουν είναι στην πραγματικότητα για μικροπαραβάσεις.

Για τις μικροπαραβάσεις αυτές, που δεν ενέχουν αισχροκέρδεια επιβάλλεται παρόλα αυτά πρόστιμο 5.000€ (!!!) Που είναι η αναλογικότητα των προστίμων σε αυτές τις περιπτώσεις; Στην μία δε περίπτωση επεβλήθη πρόστιμο για δύο ευρώ επί πλέον στιγμιαίο κέρδος ημερησίως, γεγονός που είναι απόρροια της τελευταίας τροπολογίας – άρθρο 99 του Νόμου 5007/2022 – ΦΕΚ Α 241/23.12.2022, τροποποίηση του άρθρου 58 ν. 4818/2021, κατά την οποία αφαιρέσατε τη δυνατότητα στα ελεγκτικά όργανα να προβαίνουν σε σύσταση – συμμόρφωση στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι οι όποιες διαφορές είναι μηδαμινές και χωρίς την ύπαρξη δόλου αλλά ούτε και ουσιαστικού οφέλους.

Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο που καταργήσατε την διάταξη περί σύστασης για τόσο ασήμαντα ποσά.

Θεωρείται δίκαιο το γεγονός να επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα για παραβάσεις που δεν σχετίζονται ούτε με αισχροκέρδεια ούτε με αθέμιτη κερδοφορία, όπως αναφέρεται στην σχετική νομοθεσία επιβολής πλαφόν στο κέρδος των πρατηρίων, αλλά με το περιορισμένο περιθώριο επιβίωσης των πρατηρίων σε διαδοχικές συνθήκες υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι οποίες επιφέρουν ανεξέλεγκτη αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους;

Επίσης, τα πρατήρια είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που αναρτούν σε ορατές και ευδιάκριτες από μεγάλη απόσταση πινακίδες τις τιμές πώλησης όλων των ειδών καυσίμων που διαθέτουν. Παρά ταύτα είναι παράλληλα και οι μοναδικές επιχειρήσεις που υπόκεινται σε επιβολή εξοντωτικών προστίμων για την μη έγκαιρη ενημέρωση των τιμών καυσίμων παράλληλα και στην πλατφόρμα fuelprices.gr.

Για ποιο λόγο τροποποιήθηκε πρόσφατα η συχνότητα ενημέρωσης των τιμών στην εφαρμογή fuelprices.gr από 30 σε 7 ημέρες και επιβάλλεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης , παράλειψης κλπ. υπέρογκο πρόστιμο στα πρατήρια ύψους 3.000€, ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΙΜΗΣ;

Θα θέλαμε να ξέρουμε το ουσιαστικό όφελος της πολιτείας ή των καταναλωτών από αυτή την απόφαση.

Ο κλάδος με τις πάρα πολλές συχνές αλλαγές της νομοθεσίας έχει πέσει σε περιδίνηση προστίμων για κάθε τι όμως που δεν αφορά την νόμιμη διακίνηση διότι για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε ότι η παραβατικότητα κάθε ημέρα μεγεθύνεται.

Εν τέλει, θέλουμε ή δεν θέλουμε να υπάρχουν και να αναπτύσσονται οι οικογενειάρχες πρατηριούχοι;

Διότι η αίσθηση είναι ότι σε ευρύτερα πλαίσια επιδιώκεται ο στραγγαλισμός τους, είτε με τις ανώφελες εξοντωτικές επιβολές προστίμων, είτε με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την άνθιση κυκλωμάτων παραβατικότητας, είτε με την μη ένταξή τους σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα.

Κύριε Υπουργέ,
Στηριζόμαστε στην ευθυκρισία σας και στα ευαίσθητα αντανακλαστικά σας, προκειμένου να αποκαταστήσετε την βιωσιμότητα των πρατηρίων μας και την δίκαιη μεταχείριση του κλάδου μας.

Ζητάμε συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε εκ νέου, για την κατάργηση τόσο της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα όσο και της επιβολής προστίμων για παράλειψη ανανέωσης – τήρησης τιμών στο παρατηρητήριο καυσίμων fuelprices.gr διότι οι οικογενειάρχες πρατηριούχοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και πρέπει να αποφύγουμε την λήψη δυσάρεστων αποφάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!