Skip to main content

Τι αλλάζει στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Τα κριτήρια και τα ποσά επιδότησης

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά, σε σχέση με την περυσινή σεζόν, και θα προμηθευτούν το πετρέλαιο με επιδότηση 20 λεπτών το λίτρο (συν ΦΠΑ). Επιπλέον, νέοι δικαιούχοι του επιδόματος και όσοι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους οι οποίοι θα δουν τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο απευθύνεται σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης είναι τριπλή:

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ: Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

ΝΕΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την ΚΥΑ θα ορίζονται επίσης:

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!