Skip to main content

Επιδοτήσεις… ατομικής ευθύνης για κατοικίες και επιχειρήσεις – Τι θα ισχύσει για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον Οκτώβριο. 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τρεις κλίμακες επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στο φυσικό αέριο η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με περίπου μια ώρα καθυστέρηση, με τον υπουργό να κάνει λόγο για «ενεργειακό πόλεμο» και «δύσκολους μήνες που έρχονται», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη των πολιτών, την εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας για ενεργειακή επάρκεια και προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το ηλεκτρικό ρεύμα

Οι κλίμακες σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης, με τα νοικοκυριά να επιδοτούνται με 436 ευρώ την κιλοβατώρα. Το μέτρο αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης και επιδοτούνται με 386 ανά κιλοβατώρα. Εάν τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 50% την κιλοβατώρα.
  • Για κατανάλωση από 1.001 κιλοβατώρες και πάνω, απορροφάται το 70% της αύξησης με την επιδότηση να ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 2% των νοικοκυριών. 

Επαγγελματίες και αγρότες

Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύεις έως 5 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τους μη οικακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το συνολικό ύψος της επιδότησης φθάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. 

Για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού «για τα οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίες ή παρόχου».

Παράλληλα, η επιδότηση σε επαγγελματίες ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ αυτό αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές. 

Λίστα εξοικονόμησης ενέργειας

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα και λίστα με… προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

  1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.
  2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
  3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
  4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
  5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
  6. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη. Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
  7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.
  8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.
  9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
  10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
  11. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
  12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
  13. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
  14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
  15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.
  16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν
  17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα.
  18. Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών
  19. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
  20. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.
  21. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.
  22. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.
  23. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Τα τιμολόγια για τον Οκτώβριο

Αργά χθες τη νύχτα οι πάροχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα νέα οικιακά τιμολόγια για τον Οκτώβριο.

  • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Protergia 57,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ήρων 62 – 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • NRG 57,9-59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Watt&Volt 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος 57,4-58,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας
  • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Zenith 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!