Skip to main content
| I |

Επενδύουν σε υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου

διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (Μπάμπης Μιχάλης)

Στη θάλασσα εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση από την Ευρώπη -που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο- έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξή τους για την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νορβηγικής συμβουλευτικής εταιρείας Rystad, oι παγκόσμιες υπεράκτιες επενδύσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναμένεται να αυξηθούν κατά 27% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 αγγίζοντας τα 173 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Η αύξηση αυτή καθιστά τις παγκόσμιες υπεράκτιες επενδύσεις ελαφρά υψηλότερες των χερσαίων ανατρέποντας μια δεκαετία συνεχούς πτώσης. Στη στροφή αυτή συντελεί και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής είναι ακριβότερες στην κατασκευή από τον χερσαίο σχιστόλιθο, την αγαπημένη επένδυση της τελευταίας δεκαετίας. Μόλις όμως τεθούν σε λειτουργία μπορούν να φέρουν κέρδη με αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες μορφές παραγωγής. Η τρέχουσα εκτίμηση των πετρελαϊκών είναι ότι οι μεγάλες υπεράκτιες πλατφόρμες, στις οποίες επενδύουν και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2030, θα μπορούν να αποφέρουν κέρδος όταν οι διεθνείς τιμές είναι υψηλότερες των 35 δολαρίων ανά βαρέλι. Σύμφωνα με τη Rystad, η μέση κατώτατη τιμή του πετρελαίου στην οποία η υπεράκτια παραγωγή είναι συμφέρουσα σήμερα για τις εταιρείες είναι στα 18,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ για τις χερσαίες εκμεταλλεύσεις 28,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο η κερδοφορία των υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τάχθηκε πέρσι κατά των νέων έργων εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών ως το 2050. Εκτιμά ότι αν ως τα μέσα του αιώνα οι παγκόσμιες μεταφορές τροφοδοτούνται πλήρως από την ηλεκτρική ενέργεια και τα ανανεώσιμα καύσιμα, η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 75% σε περίπου 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο ο σχεδιασμός των υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων στοχεύει στην άντληση πετρελαίου για δεκαετίες. Ο οικονομικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι μεγάλος αν η ζήτηση για πετρέλαιο υποχωρήσει τόσο όσο προβλέπει η ΙΕΑ.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται ωστόσο να απασχολεί και πολύ τους μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Shell και ΒΡ για παράδειγμα, αν και σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή αργού με την πάροδο του χρόνου, διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν υπεράκτια. Αμφότερες προσθέτουν νέες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού φέτος. Η νορβηγική Equinor και άλλες εταιρείες στοχεύουν ψηλότερα στα υποθαλάσσια κοιτάσματα κοντά στον Καναδά. Οι άνθρωποι του κλάδου δείχνουν να μη συμμερίζονται ότι το τέλος των υδρογονανθράκων πλησιάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!