Skip to main content
| I | , , , , ,

Οι «μεγάλες αδελφές» κερδίζουν από την ενεργειακή κρίση

διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» / από την Αφροδίτη Τζιαντζή

Υπετριπλάσια κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ανακοίνωσε η πανίσχυρη εταιρεία υδρογονανθράκων ΒP, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία της. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η υψηλή κερδοφορία των διυλιστηρίων απέφεραν στον πολυεθνικό κολοσσό, που έχει έδρα στο Λονδίνο, επίσημα καθαρά κέρδη σχεδόν 9,3 δισ. δολαρίων (ή 8,45 δισ. εκτιμώμενα κέρδη αφαιρώντας έκτακτα έσοδα-έξοδα), έναντι 3,1 δισ. καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Παρά την κερδοφορία της η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2022, ύψους 11,13 δισ. δολαρίων, υπολογίζοντας την επιβάρυνση που υπέστη το πρώτο τρίμηνο, μετά την αποχώρησή της από τη ρωσική Rosneft λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. H BP ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τις πληρωμές στους μετόχους κατά 10% και θα δώσει 3,5 δισ. δολάρια για να επαναγοράσει μετοχές, λόγω των υψηλών κερδών.

Η BP είναι τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία μέχρι σήμερα που ανακοινώνει ρεκόρ κερδών γι’ αυτή την περίοδο. Ηδη η Shell είδε τα κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται, φτάνοντας τα 11,5 δισ. δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έναντι 5,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η Chevron είχε σχεδόν τετραπλάσια κέρδη (11,6 δισ. από 3,1 δισ.), ενώ η Exxon Mobil υπερτριπλασίασε τα κέρδη της, στα 17,9 δισ. από 4,7 δισ. δολάρια.

* διαβάστε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περισσότερα για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!