Skip to main content
| I |

Λειτουργικά κέρδη 738 εκατ. ευρώ σε 91 ημέρες για τα ΕΛΠΕ

Οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ – Παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων, τα έσοδα αυξήθηκαν +78% στα 3,9 δισ. και τα λειτουργικά κέρδη στα 738 εκατ. ευρώ

Από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΖΑΙΟ

Δυσθεώρητα λειτουργικά κέρδη καταγράφονται στα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο 2022 που ανακοίνωσε η «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα έγραψε στις 29 Ιουλίου η «Εφ.Συν.» για ουρανοκατέβατα κέρδη πολλών δισ. ευρώ στα ελληνικά διυλιστήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων διυλισμένων προϊόντων (-16% στο β’ τρίμηνο, στους 3.418 χιλ. Μ.Τ.) οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 78% στα 3,974 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA, δηλαδή κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν στα 738 εκατ. ευρώ (έναντι 133 πέρσι) με τα καθαρά κέρδη τριμήνου στα 526 εκατ. ευρώ (έναντι 54 πέρσι), σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερα.

Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο 2022 πουλήθηκαν 6.710 χιλ. Μ.Τ. διυλισμένων προϊόντων (-10%) με έσοδα αυξημένα +71% στα 6,777 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 1.239 εκατ. ευρώ (έναντι 391 πέρσι) με τα καθαρά κέρδη στα 872 εκατ. ευρώ (έναντι 206 πέρσι), καθώς σύμφωνα με την εταιρεία «ευνοήθηκαν από την επίδραση των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στην αποτίμηση των σταθερών αποθεμάτων που τηρούνται».

Η εταιρεία στο σημείωμά της αποδίδει τα λειτουργικά αποτελέσματα σε ισχυρά περιθώρια διύλισης, υψηλή συνεισφορά εξαγωγών και αυξημένη τουριστική κίνηση -σημειώστε πάντως ότι θα ήταν… αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο εάν λειτουργούσε η μονάδα στην Ελευσίνα στην οποία σημειώθηκε βλάβη και έμεινε εκτός παραγωγής σχεδόν 5 μήνες. Οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 136 εκατ., κυρίως λόγω των εργασιών συντήρησης στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Ασπροπύργου καθώς και της εξαγοράς του κτιρίου που εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου. Με όλα αυτά η παραγωγή των διυλιστηρίων στο τρίμηνο δεν ξεπέρασε τους 3,2 εκατ. τόνους.

helpe

Τέτοια κέρδη συνδυάστηκαν με σημαντικές επενδύσεις σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Μέσα το β’ τρίμηνο 2022 λειτούργησε πλήρως το φωτοβολταϊκό πάρκο 204MW στην Κοζάνη, ενώ τον Ιούλιο η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ αυξήθηκε στα 340MW μετά την εξαγορά 55MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1GW μεσοπρόθεσμα και άνω των 2GW έως το 2030.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, στο β’ τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με την εταιρεία να την αποδίδει κυρίως στην ισχυρή ζήτηση σε ντίζελ και βενζίνες, σημειώνοντας ότι τα διεθνή περιθώρια αναφοράς Hydrocracking και FCC διαμορφώθηκαν στο β’ τρίμηνο στα 18,2 δολάρια/βαρέλι και 21,4 δολάρια/βαρέλι αντιστοίχως, ενώ το περιθώριο του συστήματος διυλιστηρίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 26,5 δολάρια/βαρέλι. Πάντως από την παρουσίαση των αναλυτικών οικονομικών μεγεθών που είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε, αποκαλύπτονται ουρανοκατέβατα κέρδη… 486 εκατ. ευρώ (μέσα σε 91 ημέρες) μόνο από τα αυξημένα περιθώρια διύλισης, μεγάλο μέρος των οποίων προφανώς οφείλει να επιστρέψει μέσω έκτακτης φορολογίας στους καταναλωτές που στηρίζουν… ανιδιοτελώς τέτοια μεγέθη κερδοφορίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνολική εγχώρια ζήτηση για καύσιμα κίνησης ήταν 2% υψηλότερη (1,5 εκατ. Μ.Τ.), ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το B’ τρίμηνο του 2022 λόγω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και του τουρισμού. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων σχεδόν τριπλασιάστηκε, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε +13%.

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

– Το Β’ Τρίμηνο 2022, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €467 εκατ. έναντι €9 εκατ. το Β’ Τρίμηνο του 2021.

– Κατά τη διάρκεια του Β’ Τριμήνου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προγραμματισμένης συντήρησης στην Ελευσίνα, καθώς και σε μονάδες του Ασπροπύργου. Σημειώνεται ότι στο τέλος του Γ’ Τριμήνου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

– Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Πετροχημικών διαμορφώθηκαν στα €22 εκατ., καθώς η εξομάλυνση στην παγκόσμια αγορά πολυπροπυλενίου έναντι του ελλείμματος που παρατηρήθηκε κατά το Β’ τρίμηνο του 2021, οδήγησε σε χαμηλότερα διεθνή περιθώρια πολυπροπυλενίου.

ΕΜΠΟΡΙΑ

– Ο κλάδος της Εγχώριας Εμπορίας σημείωσε βελτιωμένα αποτελέσματα, κυρίως λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων (+31% σε ετήσια βάση), ευνοημένος από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €24 εκατ.

– Στη Διεθνή Εμπορία, η ανάκαμψη της ζήτησης οδήγησε σε αυξημένους όγκους πωλήσεων (+24% έναντι Β’ Τριμήνου 2021) και βελτιωμένη κερδοφορία, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €19 εκατ..

ΑΠΕ

– Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, λόγω συνεισφοράς των αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια και του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, οδήγησε σε σημαντικά αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (114 GWh έναντι 13 GWh το Β’ Τρίμηνο 2021), με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να αυξάνονται σε €6 εκατ. έναντι €1 εκατ. του Β’ Τριμήνου 2021.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

– Η συνεισφορά του Ομίλου της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το Α’ Τρίμηνο 2022, ανήλθε στα €10 εκατ.. – Το EBITDA της Elpedison αυξήθηκε στα €35 εκατ. κατά το B’ Τρίμηνο 2022, λόγω αυξημένης λειτουργικής ευελιξίας και βελτιστοποίησης προμηθειών φυσικού αερίου. Οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και χρηματοδότησης.

*Την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου η Motor Oil [MOH].

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!