Skip to main content
| I | , , , ,

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ (Inside Story): Όσο αυξάνονται στην αγορά οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία της βενζίνης, τόσο μειώνονται οι έλεγχοι από τα ΚΕΔΑΚ

Μετά την αποκάλυψη ότι το κράτος κλείνει τα μάτια στη νοθεία καυσίμων, ο Τάσος Τέλλογλου συνεχίζει την έρευνά του στο συνδρομητικό Inside Story διαπιστώνοντας ότι όσο αυξάνονται στην αγορά οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία της βενζίνης, τόσο μειώνονται οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του inside story, ενώ το 2019 ελέγχθηκαν 2.836 πρατήρια και εγκαταστάσεις στην Αττική από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του υπουργείου Ενέργειας (ΚΕΔΑΚ Έλεγχος | Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), το 2020 τα πρατήρια και οι εγκαταστάσεις που ελέγχθηκαν ήταν 965, το 2021 ήταν 964 και ως την 1η Μαΐου του 2022 ήταν 480. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα. Διαχρονικά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στους ελέγχους που αφορούν «άγνωστο προϊόν, ακατάλληλο ως καύσιμο». Σε αυτήν την κατηγορία είχαν γίνει τρεις έλεγχοι το 2019, ένας το 2020, κανένας το 2021 και ένας το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Συνοπτικά, όπως σημειώνεται στην έρευνα το Τάσου Τέλλογλου για το Inside Story, στελέχη των ΚΕΔΑΚ λένε ότι οι έλεγχοι ατόνησαν την τελευταία διετία λόγω του κορονοϊού, αλλά ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στο Inside Story ότι «είχανε οδηγίες να κάνουνε λιγότερους ελέγχους διότι είχε πέσει η κατανάλωση καυσίμων». Ακόμα και αν θα μπορούσε να δεχθεί κανείς μια τέτοια δικαιολογία, η κατανάλωση καυσίμων άρχισε να ανακάμπτει μετά την άνοιξη του 2021 – όμως οι έλεγχοι παρέμειναν στάσιμοι, σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία για τη νοθεία των καυσίμων και την ανυπαρξία ελέγχων,
στην έρευνα του Τάσου Τέλλογλου για το Inside Story (το δωρεάν άρθρο της εβδομάδας)

*

Αξίζει να υποστηρίξετε με μια συνδρομή 6 ευρώ μηνιαίως το Inside Story
και να αποκτήσετε αποκλειστική πρόσβαση σε όλο το αρχείο των ρεπορτάζ,
καθημερινό newsletter με τις αποκλειστικές έρευνες κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!