Skip to main content
| I |

Στις αγορές ενέργειας «παίζεται» η μοίρα του ευρώ

Διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» / του Μπάμπη Μιχάλη

Μισό περίπου σεντ χαμηλότερα από την ισοτιμία του με το δολάριο υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά το ευρώ μπαίνοντας σε τροχιά για μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας του. Η υποβάθμιση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξης της ευρωζώνης μεγέθυνε την τρέχουσα εξασθένηση του ευρώ οδηγώντας το κάποια στιγμή έως τα 0,9953 δολάρια -επίπεδο από το οποίο πάλευε εναγωνίως να ξεφύγει. Η συνολική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους αγγίζει το 12%, περίπου ίδια με αυτήν που είχε καταγραφεί το 2018 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας εξαπέλυσε πολιτικές ισχυρής τόνωσης.

Ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά – πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι τετραπλάσιος, στο 8,6% και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2011 όμως τα στελέχη της λοξοκοιτούν την ίδια στιγμή προς την οικονομία που επιβραδύνει και κινδυνεύει με ύφεση. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια πολύ επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

Στο περιβάλλον αυτό, η ανάπτυξη της οικονομίας, η ύφεση και η πορεία του πληθωρισμού θα κριθούν από το πως θα εξελιχθούν η ενεργειακή κρίση και οι ροές από τη Ρωσία. «Εάν ο αγωγός Nord Stream που είναι κλειστός για συντήρηση δεν ανοίξει ξανά στις 21 Ιουλίου, τότε ίσως να μην έχουμε δει ακόμη τα πιο χαμηλά επίπεδα του ευρώ», υπογραμμίζει ο Christian Keller, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στην Barclays. Από την πλευρά του επικεφαλής συναλλάγματος της UBP, Olivier Konzeoue, σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για υποχώρηση του ευρώ ως τα 0,97 δολάρια και ενδεχομένως ακόμη και τα 0,95 δολάρια.

Βραχυπρόθεσμα πάντως η πορεία του κοινού νομίσματος φαίνεται ότι εξαρτάται από τεχνικούς παράγοντες όπου και τις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης (options) όπου οι χρηματομεσίτες συνήθως τοποθετούνται για αντιστάθμιση ή για αναγνώριση κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οptions 1-1,5 δισ. δολαρίων λήγουν την επόμενη εβδομάδα και οι traders υπογραμμίζουν ότι μια οριστική -και διαρκής- πτώση του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο θα πυροδοτήσει εντολές πώλησης του, στέλνοντας το πιθανότατα στα 0,95 δολάρια.

Εν τω μεταξύ η BNP Paribas σε ανάλυση της υπογραμμίζει ότι ιστορικά όταν οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, το ευρώ υποφέρει περισσότερο από τα άλλα ισχυρά νομίσματα υποχωρώντας κατά μέσο όρο 4,5%. Η JPMorgan από την πλευρά της, υποβάθμισε τον στόχο της για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 0,95 δολάρια ή και χαμηλότερα, στα 0,90 δολάρια, επικαλούμενη πρόβλεψη της Bundesbank για πλήγμα 6% στο γερμανικό ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο εάν η ενεργειακές ροές από τη Ρωσία διακοπούν εντελώς. Τέλος η Nomura εκτιμά ότι το ευρώ μπορεί να πέσει στα 0,95 δολάρια μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ αν οι αποθήκες φυσικού αερίου αποτύχουν να γεμίσουν ικανοποιητικά ως το χειμώνα, θα διολισθήσει ακόμη και στα 0,90 δολάρια.

Στα υπόλοιπα “μέτωπα” χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την πτώση τους υποχωρώντας ακόμη 1,5%, το πετρέλαιο μπρεντ παρέμεινε κάτω από τα 100 δολάρια (98 δολάρια ανά βαρέλι το απόγευμα) ενώ το ολλανδικό φυσικό αέριο έκλεισε στα 175,03 ευρώ, 5,5 δολάρια χαμηλότερα από προχθές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!