Skip to main content
| I | ,

Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής παροχής φυσικού αερίου

Τα σενάρια κρίσης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και το πρωτόκολλο μέτρων για την αντιμετώπισή τους στο «σχέδιο ετοιμότητας» που ενέκρινε η ανεξάρτητη αρχή • Τι προβλέπεται στην περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου • Μεγάλο βάρος στον λιγνίτη αλλά και στις περικοπές φορτίου

Εναν πλήρη οδικό χάρτη ενεργειών που ξεκινούν από τη διακοπή της λειτουργίας μονάδων παραγωγής και φτάνουν σε μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε περίπτωση ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων, και δη φυσικού αερίου, περιλαμβάνει το ελληνικό Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που εκπόνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έστειλε χθες προς έγκριση στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για υποχρέωση της ελληνικής ανεξάρτητης αρχής που απορρέει από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (Ε.Ε./2019/941). Από τα σενάρια κρίσης που περιλαμβάνει το 86 σελίδων σχέδιο της ΡΑΕ, αυτό που έχει πιο άμεσο ενδιαφέρον είναι το σενάριο της «ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων», που αντιστοιχεί στην πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου ή στις περιορισμένες εισαγωγές μέσω αγωγών στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας περιλαμβάνονται:
■ Η ετοιμότητα όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων και η λειτουργία τους ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας.
■ Η αύξηση αποθεμάτων λιγνίτη και η αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
■ Η ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής και η ενημέρωση των καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
■ Η εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό και στα συστήματα ύδρευσης-αποχέτευσης και η ορθολογική διαχείριση στα συστήματα ψύξης-θέρμανσης.
■ Ο μηδενισμός των εξαγωγών και οι έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορες χώρες.
■ Η ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
■ Οι κυλιόμενες περικοπές φορτίου και άρα διακοπές ρεύματος.
■ Η αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
■ Η ενεργοποίηση με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.
■ Η δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων κατά τη λειτουργία τους με εναλλακτικό καύσιμο (diesel), όσο κρατά μια «κρίση φυσικού αερίου» και μια κατάσταση συναγερμού.

* διαβάστε περισσότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!