Skip to main content
| I | , , ,

Wood για Motoroil, Ελληνικά Πετρέλαια: Σπάνε ρεκόρ τα περιθώρια διύλισης στην Ελλάδα

διαβάσαμε στο businessnews.gr

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των δύο εταιρειών. Μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει ότι τα περιθώρια διύλισης έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ύμνους για τις δύο ελληνικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου κάνει η εταιρεία Wood θέτοντας υψηλότερες τιμές στόχους για τις μετοχές τους γιατί στην Ελλάδα τα περιθώρια διύλισης σπάνε ρεκόρ! Σύμφωνα με την ανάλυση της Wood η ελληνική αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι εντυπωσιακά καλή, τόσο καλή που κάποιος δύσκολα μπορεί να φανταστεί καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Τα περιθώρια διύλισης σπάνε ρεκόρ ενώ η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία, αναφέρει η η Wood.

“Στα επιχειρηματικά τους μοντέλα όπου κυριαρχεί η διύλιση, όπου τα αυξημένα περιθώρια διύλισης έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κερδοφορία των εταιρειών”, αναφέρει η Wood. Επίσης κάνει μνεία στο ελληνικό καλοκαίρι το οποίο συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο.

Η Wood αυξάνει σημαντικά τις τιμές στόχους για τη μετοχή της Motor Oil στα 21,3 ευρώ από 17,8 ευρώ προηγουμένως και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,29 ευρώ από 6,90 ευρώ προηγουμένως (η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με άνοδο 2,53% στα 17,82 ευρώ και των Ελληνικών Πετρελαίων με άνοδο 4,14% στα 7,05 ευρώ).

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η εκτόξευση των περιθωρίων διύλισης ενισχύει τις βασικές δραστηριότητες ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς προσθέτει λόγους αισιοδοξίας. Οι καλύτερες ταμειακές ροές αναμένεται να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ρυθμιστικές αλλαγές και επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές για τον κλάδο. “Βλέπουμε τη συνέχιση στις ροές μερισμάτων, παρά τις υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες, ως έναν ακόμη λόγο για να μας αρέσουν αυτές οι δύο ελληνικές εισηγμένες””, τονίζει η Wood.

Ειδικότερα για τα περιθώρια διύλισης, η Wood αναφέρει πως ανέμενε μια σταθερή ανάκαμψη αλλά το σημείο αναφοράς κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στα 25 δολάριο το βαρέλι τον Μάιο 2022, σε υψηλό όλων των εποχών, ενώ η πρόβλεψή της Wood για ολόκληρο το έτος είναι τώρα στα 13,1 δολ./βαρέλι.

Η ανάλυση της Wood περιλαμβάνεται σε όλες αυτές τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο εταιρείες διύλισης στην Ελλάδα είναι οι βασικές κερδισμένες του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή οι τιμές των καυσίμων στα ελληνικά πρατήρια – ειδικά της βενζίνης έχουν ξεφύγει – και έχουν φθάσει κατά μέσο όρο τα 2,35 ευρώ, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!