Skip to main content

Υπερκέρδη και στη διύλιση αναζητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

διαβάζουμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

«Οχι. Δεν υπάρχουν υπερκέρδη να δείτε εδώ. Γυρίστε στις δουλειές σας», σχολιάζει σαρκαστικά χρήστης του Twitter, ονόματι Hal Singer, το γράφημα του Economist στο οποίο καταγράφεται η… πυραυλική απογείωση του περιθωρίου κέρδους διυλιστηρίων τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη («Πυραυλικά καύσιμα: περιθώρια διύλισης, σε δολάρια ανά βαρέλι»).

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το δηκτικό τιτίβισμα το «ριτουιτάρει» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός, που σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter προαναγγέλλει επίσης ότι «η Επ.Αντ. ολοκληρώνει τις επόμενες εβδομάδες μία μελέτη χαρτογράφησης για την κατάσταση ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) από τα διυλιστήρια στη λιανική…».

Ο κ. Λιανός υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά των πετρελαιοειδών από τον Σεπτέμβριο του 2021, ότι «στα αποτελέσματα της έρευνας θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις προς την Πολιτεία» και υπογραμμίζει ότι «παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Αρχής γίνεται προσπάθεια να δημοσιεύσουμε ενδιάμεσα αποτελέσματα μέχρι τέλος του μήνα και τα τελικά τον Ιούλιο».

Στα συμφραζόμενα των αναρτήσεων διακρίνουμε έναν σαφέστατο υπαινιγμό ότι η έρευνα της Επιτροπής μάλλον επιβεβαιώνει για την Ελλάδα αυτό που διαπιστώνει ο Economist για όλη την Ευρώπη: ότι στα πετρελαιοειδή -δηλαδή στα καύσιμα- γίνεται τρελό κερδοσκοπικό πάρτι.

«Περιμένουμε με αγωνία τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής» γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών (Γ.Κ.).

*

Στα tweet του, ο κ. Ι. Λιανός σημειώνει ακόμη ότι «στα αποτελέσματα της έρευνας θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις προς την Πολιτεία για άμεσα μέτρα στον συγκεκριμένο κλάδο και γενικότερα θα δώσουν (για πρώτη φορά μετά από έτη) τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση ανταγωνισμού στον κλάδο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!