Skip to main content

LIVE – 65+15 ευρώ το «Fuel Pass 2» για αυτοκίνητα (+20 ευρώ στα νησιά), για άλλους 3 μήνες η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η φιλοσοφίας της πρώτης παρέμβασης (FUEL PASS), δηλαδή ενίσχυση όσων το δικαιούνται, αυξημένη στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων και με περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερα λίτρα, σε σχέση με την παροχή του πρώτου τριμήνου.

Θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης, όπως ακριβώς ήταν και την πρώτη φορά, με την επιδότηση στην ουσία της τιμής από το διυλιστήριο.
Στην αντλία βενζίνης δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην ισχύ του πρώτου Fuel Pass. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση, είτε στους λογαριασμούς, είτε στην κάρτα, όπως ακριβώς είχαμε και στη στήριξη του πρώτου τριμήνου. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το πλαφόν στα καύσιμα δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.
Θα ανακοινωθεί, επίσης, και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες, σχετική με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Αυξημένο το «FUEL PASS 2»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο «Fuel Pass 2» η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει για τα επιβατικά αυτοκίνητα από τα 40 στα 65 ευρώ (ή 85 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης) και 45 ευρώ για τα δίκυκλα με κινητήρα χωρητικότητας άνω των 50 κ.εκ., εάν η ενίσχυση κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό. Για όσους έχουν smartphone με λειτουργία NFC ώστε να χρησιμοποιούν ψηφιακή κάρτα, υπάρχει πρόσθετη ενίσχυση 15 ευρώ για όλο το τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο).

Η απομείωση θεωρητικά αντιστοιχεί σε 36 ή 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών.

Παράλληλα επεκτείνεται για το επόμενο τρίμηνο η κρατική επιδότηση 12 λεπτών ανά λίτρο στα διυλιστήρια, ώστε να μειωθεί η χονδρική τιμή πώλησης του diesel και να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναλυτικά:

  • Χορηγείται κατά τον μήνα Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 (η αίτηση ανοίγει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης) έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.
    Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone με λειτουργία NFC, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
    Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
    Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
    Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
  • Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή για το τρίμηνο, είναι 65 ευρώ (εάν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό) ή 80 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα. Για όσους έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 85 ή 100 ευρώ (τραπεζικός λογαριασμός ή κάρτα κινητού τηλεφώνου).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση 45 ή 60 ευρώ (τράπεζα ή κινητό) και 55 ή 70 ευρώ για κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!